fbpx

“Acoperisul tau te adaposteste, avand grija de tine si de confortul tau. Ai si tu grija de el, la randul tau!” – proverb englezesc.

Tipul de acoperisuri si tigle pe care il alegi isi va lasa amprenta atat pe arhitectura casei tale, cat si asupra confortului si sigurantei. Daca inca nu ai o idee clar definita despre acest subiect, articolul acesta cuprinde informatiile fundamentale de care ai nevoie. Iata care sunt formele principale de acoperisuri, ce tipuri de tigle ai la dispozitie si care sunt avantajele si dezavantajele acestora!

 1. Tipuri de acoperisuri

In functie de arhitectura locuintei se va alege forma si tipul cele mai eficiente de acoperis. In Romania, insa, exista 4 tipuri de acoperis extrem de des intalnite.

 • Acoperis in 2 ape – cel mai simplu si des utilizat tip, este acoperisul traditional, in 2 ape. Dificultatea redusa si costurile mici definesc acest tip de acoperis, care ofera si posibilitatea amenajarii unei mansarde.
 • Acoperis in 4 ape – mai rezistent decat cel in 2 ape, este mai complex dar si mai durabil. Se realizeaza de catre personal cu cunostinte tehnice, fiind nevoie de o calculare corecta si eficienta a punctului central din care pornesc 4 pante. Faptul ca nu permite acumularea precipitatiilor, avand totodata si o stabilitate mai ridicata, ofera o rezistenta superioara in fata vantului puternic si ploilor abundente.
 • Acoperis de tip terasa – nu sunt cele mai eficiente sau recomandate in zonele cu precipitatii abundente. Sunt preferate in zone insorite, calde, in special pe litoral, deoarece inclinatia mica nu permite scurgerea rapida a ploilor abundente. In schimb, ofera un aspect extrem de modern si o oferta excelenta de amenajare a unei terase ori colt verde pe acoperis.
 • Acoperis cu pante asimetrice – la fel de modern si nonconformist ca si cel de tip terasa, este insa mai eficient in lupta cu ploi si ninsori. In plus, dovedeste un simt estetic superior si o personalitate unica datorate formei asimetrice a pantelor acoperisului.
 1. Tipuri de tigle

Exista foarte multe tipuri de tigla, diferite in principal prin material si proprietatile acestuia. In functie de grosimea si duritatea materialelor, tiglele pot fi mai mult sau mai putin estetice, durabile si rezistente.

 • Tigle din beton – sunt cele mai grele dar si cele mai groase si rezistente. Retin putina apa si rezista excelent la temperaturi cu minus si la vant puternic.
 • Tigle metalice – printre cele mai ieftine tipuri de tigla, acestea nu ofera insa o izolare eficienta. In plus, daca metalul si invelisul nu sunt de calitate superioara, se vor confrunta rapid cu fenomenul de oxidare, respectiv coroziune.
 • Tigle ceramice – mai costisitoare decat tiglele metalice, acestea sunt realizate din lut uscat. Desi nu sunt rezistente la impact, sunt excelente izolatoare cu protectie ridicata impotriva ploilor abundente, vantului puternic si chiar focului.
 • Tigle din sticla – durabile in timp dar si o alegere eficienta pentru incalziarea locuintei, acestea pot fi reciclate si reprezinta o alternativa excelenta si estetica la tigle din alte materiale.
 • Tigle din lemn – singurul avantaj este aspectul rustic, traditional pe care il ofera. Dincolo de acest lucru, tiglele din lemn se deterioreaza rapid, nu izoleaza termic si nu sunt rezistente la conditii meteo sau impact.
 • Tigle PVC – nu in ultimul rand, o alegere moderna si eficienta sunt tiglele PVC. Sunt usoare, mari, se monteaza rapid, se curata usor, rezista excelent la conditii meteo nefavorabile, nu retin apa si se gasesc in forme, culori si modele multiple. Rezistenta la agenti chimici variati este de asemenea remarcabila.
 1. Care e cea mai buna alegere pentru locuinta ta?

Toate informatiile de mai sus reprezinta doar un punct de plecare. Sunt informatii de baza, pentru a te familiariza cu tipul si calitatea acoperisurilor si tiglelor disponibile pe piata. Insa alegerea celor mai bune variante pentru locuinta ta este o alta provocare.

Cea mai buna solutie este sa discuti cu o echipa de specialisti. In urma analizei atente a conditiilor meteo din zona ta, a preferintei si bugetului tau, si desigur a calitatii materialelor, puteti lua impreuna cea mai eficienta decizie pentru un rezultat de succes pe termen lung. Poti ajunge la acesti specialisti competenti in acoperisuri si tigle prin intermediul BCTR. Contacteaza-ne cu mai multe detalii despre proiectul tau, iar noi iti vom prezenta cele mai bune oferte relevante ale firmelor specializate din localitatea ta!