“Arhitectura proasta este, in cele din urma, atat esecul psihologiei cat si al designului. Este un exemplu exprimat prin materiale cu aceleasi tendinte care il alte domenii ne fac sa ne casatorim cu oamenii nepotriviti, sa ne alegem slujbe nepotrivite si sa ne programam vacante dezastruoase: tendinta de a nu intelege cine suntem si ce ne satisface.” Alain de Botton, Arhitectura fericirii
Atunci cand vine vorba de constructii civile este nevoie sa ne gandim si la aspecte financiare. A realiza o constructie implica foarte multe documente printre care se numara si autorizatia de constructie.
Nu poti realiza o constructie daca din punct de vedere legal nu indeplinesti toate cerintele.
Ce este o autorizatie de constructie
Autorizatia de constructie este un act eliberat de autoritatile locale care iti vor da dreptul sa construiesti o noua cladire sau de ce nu sa repari o constructie civila deja existent.
Ca sa poti obine acest document este necesar sa depui un dosar cu mai multe avize si acorduri la primaria orasului, localitatii sau la primaria de sector in functie de locul in care doresti sa construieste acele constructii civile.
In functie de tipul si terenul pe care este amplasata constructia, autorizatia va fi eliberata de presedintele consiliului judetean, primarul orasului sau localitatii.
Cum se obtine autorizatia de constructie
Potrivit legii, autorizatia de constructie este necesara atunci cand se realizeaza lucrari de construire, reconstruire, modificare, extindere, consolidare, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor in orice mod.
In cazul in care nu se modifica structura de rezistenta sau caracteristicile initiale, arhitectura constructiei nu va fi necesara autorizatia de constructie.
O autorizatie de constructie are o valabilitate de 12 luni de la data emiterii. In tot acest interval este necesar sa se demareze toate lucrarile care tin de acea constructie. Valabilitatea autorizatiei de constructie se poate prelungi pana la finalul lucrarilor.
Actele necesare pentru obtinerea autorizatiei de constructie
Cum poti obtine autorizatia de constructie? Ei bine, pentru a obtine aceasta autorizatie este necesar sa strangi mai mult documente pe care sa le depui la autoritatea locala imputernicita sa emita documentul.
Aceste acte sunt:
- Cerere tip
- Certificatul de urbanism
- Titlul de proprietate asupra terenului sau constructiilor, extrasul de plan cadastral actualizat la zi si extrasul de carte funciara de informare actualizat la zi
- Avizele si acordurile legale necesare care sunt stabilite prin certificatulde urbanism
- Proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii
- Dovada privind achitarea taxelor legale
Inainte de a solicita o autorizatie de constructie trebuie sa mai obtii si: certificatul de urbanism pentru care este posibil sa fie nevoie sa mai obtii si alte avize in functie de tipul si de locul constructiei dar si proiectul pentru autorizarea lucrarilor care trebuie sa fie elaborate de persoane cu pregatire superioara in domeniul arhitecturii, constructiilor si instalatiilor pentru constructii.
De regula taxa pentru eliberarea autorizatiei de constructie este de 0,5% din valoarea lucrarii.
Pentru ce constructii ai nevoie de autorizatia de constructie
Inainte de a incepe orice demers pentru construirea unor constructii civile trebuie sa stii daca ceea ce vrei sa construiesti necesita o autorizatie din partea autoritatilor.
Autorizatia de constructie se elibereaza pentru anumite tipuri de constructie, asa cum ar fi:
Lucrari complexe de construire, lucrarile care au nevoie de reconstruire, lucrari care au nevoie de consolidare, lucrari care au nevoie de modificare, constructii care au nevoie extindere, schimbare de destinatie sau cele de reparare a constructiilor dar si a instalatiilor necesare.
Lucrari de construire, reconstruire, restaurare, consolidare, consolidare, protejare, extindere, reparare, restaurare, conservare a cladirilor declarate ca fiind monumente istorice
Lucrari, amenajari si constructii cu caracter provizoriu precum: tonete, cabine, firme si reclame, copertine, panouri de afisaj, pergole care sunt necesare in organizarea executarii lucrarilor de baza.
Toate aceste lucrari au nevoie de autorizatie de constructie, le poti realiza doar daca vei indeplini cerintele legale.
Care sunt lucrarile pentru care nu ai nevoie de autorizatia de constructie
Nu toate acele constructii civile au nevoie de o autorizatie de constructie. Asa cum legea cu nr 50/1991 mentioneaza “Se pot executa fără autorizație de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora:
- a)reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate
- b)reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei;
- c)reparații și înlocuiri de sobe de încălzit;
- d)zugrăveli și vopsitorii interioare;
- e)zugrăveli și vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor;
reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități;
- g)reparații și înlocuiri la pardoseli;
- h)reparații și înlocuiri la finisaje interioare și exterioare – tencuieli, placaje, altele asemenea -, la trotuare, la ziduri de sprijin și la scări de acces, fără modificarea calității și a aspectului elementelor constructive;
- i)lucrari de intretinere la cai de cominicatii;”
Sunt si lucrari care se pot realiza fara autorizatia de constructie precum: amplasarea de tonete, pupitre care sunt acoperite sau inchise destinate difuzarii sau comercializarii presei, cartilor dar si florilor, lucrari care sunt amplasate direct pe sol, lucrari fara fundatii, racorduri sau bransamente la utilitati urbane cu exceptia celor de energiei electrice.
BCTR este platforma pe care vei gasi companiile dorite
Daca vrei sa ai parte de o constructie solida si rezistenta in fata timpului poti apela la BCTR. Aceasta platforma te va pune direct in legatura cu reprezentantii companiilor de constructii. Cu ajutorul acestora vei putea realiza constructii civile de cea mai buna calitate care sa se ridice la inaltimea asteptarilor.
Vei putea avea parte de constructii civile de cea mai buna calitate doar daca vei colabora cu o firma de profesionisti. Acestia sunt cei mai in masura sa iti ofere rezultatul pe care il doresti in cel mai scurt timp posibil. Domeniul constructiilor este unul complex si trebuie sa fie tratat ca atare. Daca vrei sa ai parte de constructii de calitate si care sa respecte in totalitate cerintele tale dar si sa respecte legea intocmai.
Banca Constructii Tale Romania – alegerea pentru constructii sigure
Alte articole recomandate: