fbpx

“Avem nevoie de case, asa cum avem nevoie de haine; arhitectura stimuleaza moda. Ele sunt precum foamea si setea – ai nevoie de amandoua.” Karl Lagerfeld

Constructia unei case este un proces destul de solicitant. Daca vrei sa ai parte de constructii de calitate atunci trebuie sa investesti in modul in care iti realizezi locuinta. Pe langa timp aceasta mai are nevoie de cele mai bune materiale si o intreaga echipa de specialisti care sa se ocupe de munca fizica.

Inainte de a trece la etapa de executie trebuie sa intocmesti proiectul  casei si sa obtii  o serie de documente si de avize care sunt necesare. In plus mai trebuie sa gasesti o echipa de muncitori profesionisti care sa te ajute sa realizezi locuinta la care visezi.

Care sunt pasii in realizarea unei case  Etapele ca sa poti obtine constructii de calitate

 1. Organizarea de santier

Ca lucrarile de constructie sa se desfasoare in cele mai bune conditii este recomandat ca acestea sa fie cat mai bine organizate. In acest scop trebuie sa se elaboreze proiecte de organizare a executiei lucrarilor, a fortei de munca, a utilajelor si a materialelor. In plus este recomandat sa se imprejmuiasca terenul cu un gard ieftin din sarma ghimpata.  Tot in acesta  etapa este recomandata realizarea unei cai de acces catre santier.  Doar asa accesul utilajelor de constructii si a masinilor se va face mai usor.

 1. Pregatirea terenului

Ca sa poti avea parte de constructii de calitate ai nevoie ca terenul sa fie cat mai bine pregatit pentru constructia in sine.  Amenajarea terenului inseamna: curatarea terenului de arbusti si tufisuri, indepartarea stratului vegetal pana la o adancime de  pana la 20 de cm, manual sau cu ajutorul unui bulldozer, demolarea unei fundatii existente in cazul in care aceasta exista, devierea unor retele existente pe teren, nivelarea terenului in cazul in care este necesar.

Trasarea fundatiei trebuie sa fie executata dupa planul de situatie realizat de architect si de planul de fundatii realizat de inginerul structurist.

 1. Saparea fundatiei

Fundatia este cel mai important element al infrastructurii unei case. In functie de cota 0.00 care se va stabili de architect, de natura terenului, zona seismica dar si calculele care sunt facute de inginer se va stabili care este adancimea la care se vor executa sapaturile.

 1. Turnarea betonului de egalizare

Dupa ce sapatura este realizata, urmatorul pas este turnarea primului strat de beton in santurile realizate. Acesta este un beton de egalizare care ajuta la preluarea neregularitatile terenului si care fixeaza stalpii de fundatie. Doar asa vei putea avea siguranta ca ai parte de constructii de calitate.

 1. Montarea conductelor pentru utilitati

Pentru a executa aceasta etapa cu precizie trebuie sa ai in fata proiectul tehnic al casei. Astfel vei vedea care sunt traseele de canalizare si de alimentare cu apa pe care inginerul proiectant le-a trasat.  Doar asa vei stii cu exactitate unde se vor amplasa conductele, traseele lor, adancimea, iesirile spre exterior, pantele si care este cota de iesire si de intrare a conductelor.

 1. Armarea fundatiei

Armarea fundaiei trebuie sa se faca uniform pe toata latimea fundatiei. In plus trebuie sa ai grija ca barele care formeaza armatura sa fie prevazute cu ciocuri la capate.

 1. Realizarea elevatieiCare sunt pasii in realizarea unei case

Elevatia se va realiza din doua centuri, una se va aseza in partea de jos si una in partea de sus, acestea pot fi legate intre ele sau nu in functie de proiect.  Centurile trebuie sa se lege separat, inafara santurilor si trebuie sa se aseze pe pozitie conform planului de fundatii.

Armatura trebuie sa fie tot timpul inglobata de 2.5 – 3 cm de beton pe exterior.  Dupa ce se realizeaza armaturile se trece la cofrare.  Confrajele se realizeaza din scanduri de lemn si tarusi  cu lungimi diferite in functie de inaltimea elevatiei.

 1. Realizare placa cota 0.00

Dupa ce se va realiza decofrarea elevatiilor se va umple golurile ramase cu pamant. Pamantul trebuie sa se aseze in straturi de maxim 30 cm pentru a se putea realiza o compactare corecta.

Compactarea pamantului trebuie sa fie facuta temeinic pentru a nu se risca ca golurile sa apara sub placa iar asta ar putea duce la slabirea structurii placii.

 1. Zidirea peretilor casei

Dupa ce are loc turnarea placii de la cota 0.00 se poate trece la etapele urmatoare. Se va executa structura si se va trece la executarea zidurilor si a stalpilor de pe parter.

Primul lucru care se va realiza inainte de zidirea peretilor va fi aplicarea membranei bituminoase pe intreg perimetrul unde vor exista ziduri. Aceasta membrana are un rol hidroizolator si impiedica umezeala sa intre in pereti.

Dupa ce se aplica membrana se va aseza prima caramida dupa se procedeaza la fel si cu celelalte caramizi.

 1. Armare-cofrare-turnare stalpi

Stalpii din beton armat realizeaza structura de rezistenta a unei constructii cu zidarie portanta sau pe cadre. Mai exact, stalpii din beton armat sunt cei care te vor ajuta sa ai parte de constructii de calitate.

Cea mai simpla modalitate prin care poti arma stalpii este aceea de a realiza 2 “ capre” din lemn pe care sa asezi barele din otel beton. Legarea armaturii trebuie sa se realizeze la fiecare colt si intersectie a etrierilor cu barele din otel striat.

 1. Armare-cofrare-turnare placa

Cofrarea placii se poate realiza atat cu cofraje realizate din cherestea cat si cu cofraje metalice. De aceste cofraje cel mai bine este sa se ocupe echipa de muncitori. Experienta acestora isi va spune cuvantul.

 1. Realizarea sarpantei

Acoperisul este elementul final al constructiei. Ca sa poti realiza acoperisul ai nevoie de un proiect de rezistenta impreuna cu un extras de materiale. Scheletul acoperisului trebuie sa se realizeze din elemente din lemn.

Care sunt pasii in realizarea unei case  Echipa de care ai nevoie o gasesti pe BCTR

O echipa de muncitori este un alegere importanta in procesul de realizare a unei locuinte, doar asa poti avea parte de constructii de calitate.  Pe BCTR ai acces la o baza de date plina de companii specializate in constructii care sa te ajute sa realizezi constructia mult dorita.

Poti avea siguranta ca vei colabora cu o companie profesionala care va stii cum sa lucreze in fiecare etapa pe care constructia unei  case o implica.

Alte articole recomandate:

Cat costa o constructie de casa?

Unde gasesc lucrari de constructie?