“A construi o casa e ca si a regiza un film. (…) Trebuie sa fii flexibil si creativ. Trebuie sa te misti repede, sa fii informat si pregatit – sau poate deveni rapid costisitor!” – Jeremy Renner
Casa cu etaj este o alternativa mult mai avantajoasa astazi, in comparatie cu cea cu un singur plan (parter). Atat costurile propriu-zise de constructie, cat si costurile ulterioare de intretinere, sunt favorabile constructiilor caselor cu etaj. Daca citesti deja despre acest subiect, inseamna ca te intereseaza si doresti sa investesti intr-un astfel de proiect. Din acest motiv, este esential sa ai cunostinte legate de etapele care trebuie parcurse si costurile implicate.
In fond, este vorba despre noua ta locuinta. Despre locul in care iti investesti atat banii, cat si emotiile si sperantele. Pentru a te asigura ca vei face cele mai bune alegeri in aceasta directie si ca nu iti scapa nimic, este bine sa te informezi intocmai despre cum va decurge proiectul, dar si care sunt costurile la care sa te astepti. In acest articol, ti-am pregatit un rezumat a tot ceea ce ai nevoie sa stii despre o casa cu etaj. Cum se construieste, care sunt aspectele la care trebuie sa ai grija si ce costuri sunt implicate intr-un astfel de proiect?
1. Cum se construieste o casa cu etaj?
Desi uneori pasii impusi de diverse proiecte pot varia, constructiile caselor cu etaj parcurg, in general, aceleasi etape esentiale. Iata cateva dintre cele mai importante aspecte de care va trebui sa te ocupi pentru a realiza un astfel de proiect:
A. Proiectul casei
Conform noii legi a constructiilor, nicio casa cu etaj nu mai poate fi realizata in regie proprie. O casa cu etaj trebuie construita, obligatoriu si conform legii, sub indrumarea, supravegherea si activitatea dirigintelui de santier si a unui echipaj specializat, expert si bine instruit in acest domeniu.
Mai exact, fiecare casa cu etaj trebuie sa respecte anumite reguli si norme esentiale. Acestea includ normele de stabilitate, rezistenta mecanica, lipsa de poluare, izolarea termica, securitatea in caz de incendiu si accesibilitatea in exploatare. Desigur, proiectul casei trebuie realizat tinand cont de toate aceste aspecte. Tocmai de aceea este necesara apelarea la un arhitect specialist, capabil sa creeze un proiect care sa se conformeze tuturor standardelor si normelor impuse prin lege. In acest mod, te asiguri ca nu vei avea probleme ulterior si ca nu iti asumi riscul unei constructii ilegale care sa fie daramata dupa ce ai investit in ea.
B. Documentatia casei
Pe langa proiectul casei, exista o serie de acte si documente necesare pentru aprobarea constructiei si ridicarea unei case cu etaj. Acestea includ diverse taxe, aprobari, avize si autorizatii de la multiple institutii locale.
Numarul, costul si denumirea tuturor acestor hartii difera de la proiect la proiect si de la localitate la localitate. In functie de zona in care doresti sa iti construiesti casa, vei avea nevoie de o documentatie mai mult sau mai putin consistenta. Informeaza-te cu privire la acest aspect si asigura-te ca ai un dosar complet inainte de a incepe treaba!
C. Alegerea materialelor de constructie
Inca un pas extrem de important in constructia unei case cu etaj il reprezinta alegerea materialelor. Din ce material iti doresti sa fie construita casa ta? Lemn pentru un aspect rustic, sau caramida pentru un pret redus si eficienta ridicata?
Fiecare material vine cu proprietati, costuri, avantaje si dezavantaje unice. Asigura-te ca studiezi cu atentie preturile si caracteristicile fiecarui material de constructie inainte de a alege. Mai mult decat atat, asigura-te in primul rand ca tu esti cel care face aceasta alegere. Poti cere, desigur, sfatul echipei de constructii cu care lucrezi. Dar in final, cel mai bine este sa alegi personal materialele, nu sa lasi dirigintele de santier sau constructorul sa faca cea mai costisitoare si poate nu cea mai potrivita alegere pentru tine.
D. Alegerea firmei/echipei de constructie
Nu in ultimul rand, inainte de a construi casa, trebuie sa te asiguri ca alegi cei mai buni specialisti. Acestia trebuie sa fie competenti si capabili sa construiasca imobilul asa cum acesta a fost proiectat, conform sperantelor si asteptarilor tale.
Cea mai eficienta modalitate de a alege simplu si rapid firma sau echipa de constructie cea mai potrivita pentru bugetul si proiectul tau este utilizand platforma BCTR. Noi iti punem la dispozitie cele mai atractive si relevante oferte pentru constructia proiectului tau, iar tu vei alege cea mai avantajoasa varianta pentru a-ti construi casa cu etaj la care visezi.
2. Ce costuri implica un astfel de proiect?
Nu in ultimul rand, este importanta partea financiara a constructiei unei case cu etaj. Costurile implicate includ, dar nu se rezuma la:
- Costul proiectului si remuneratia arhitectului
- Costul documentatiei, taxelor, avizelor si celorlalte acte necesare
- Costul terenului pe care se va construi casa cu etaj
- Costul materialelor de constructie (afla aici cateva preturi si fa-ti un calcul)
- Costul constructiei propriu-zise, al manoperei achitate catre firma de constructii aleasa
Insa nu este nevoie sa iti bati capul cu toate aceste calcule. Sunt doar cateva aspecte de luat in considerare pentru a te pune in context. Cea mai buna modalitate de a afla nu doar toate costurile implicate, ci si toti pasii care trebuie parcursi pentru constructia unei case cu etaj conform aspiratiilor tale, este printr-o discutie cu specialisti in domeniu. Acestia te pot informa cu privire la toate detaliile de care ai nevoie inainte de a realiza constructia. Alege arhitectii, firma de constructii si alti experti cu care vei colabora pentru noua ta constructie, prin intermediul nostru!
Spune-ne mai multe despre ideea ta la sectiunea INSCRIERE CLIENT de pe BCTR, iar noi vom reveni in cel mai scurt timp cu cele mai bune oferte pentru tine!