“A fi arhitect nu consta numai in constructie, ci si in a crea spatii largi cu mici spatii.” Yannick Heywang
O autorizatie de constructie este un act care iti confera dreptul de a construi dar si de a consolida sau de a repara o constructie care este deja existenta. „Autorizatia de construire constituie actul final de autoritate al administratiei publice locale pe baza caruia este permisa executarea lucrarilor de constructii corespunzator masurilor prevazute de lege referitoare la amplasarea, conceperea, realizarea, exploatarea si postutilizarea constructiilor.“ specifica Legea cu nr 50/1991.
Acest act este eliberat de primarie in baza unui dosar care trebuie sa cuprinda o serie de avize si de acorduri. In plus mai trebuie sa stii ca acea autorizatie de constructie are o valabilitate de 12 luni.
Detalii importante despre autorizatia de constructie
- Pentru ce fel de lucrari ai nevoie de o autorizatie de contructie
Inainte de a incepe orice demers in vederea obtinerii unei autorizatii de constructie trebuie sa stii daca ceea ce intentionezi sa construiesti necesita sau nu o autorizatie din partea autoritatilor.
Autorizatia de constructie se elibereaza doar pentru aceste tipuri de constructii:
- Lucrari de construire, reconstruire, consolidare, extindere, modificare, schimbare de destinatie sau reparere a constructiilor de orice fel dar si pentru instalatiile acestora
- Lucrari de construire, reconstruire, consolidare, extindere, reparare, protejare, restaurare, conservare a cladirilor declarate ca fiind monumente istorice
- Lucrari, amenajari si constructii cu caracter provizoriu care sunt de tipul chisocurilor, tonetelor, cabine, panouri de afisaj, reclame, firme, copertine, pergola, necesare in vederea organizarii executarii lucrarilor de baza daca acestea nu au fost autorizate in momentul in care constructia s-a realizat
- Amenajari de spatii verzi, parcuri, piete dar si alte lucrari ale spatiilor publice
- Lucrari de foraje si excavari
- Organizarea de tabere de corturi, casute dar si de rulote
- Cimitire noi dar si extinderi
- Lucrari cu caracter provizoriu precum chioscuri, tonete, cabine, spatii de expunere si spatii publice
- Ce tip de lucrari nu necesita o autorizatie de constructie
Foarte multe tipuri de lucrari pot fi realizate fara autorizatie de constructie. Mai exact, in aceasta sectiune putem enumera toate aceste lucrari care nu isi modifica structura de rezistenta sau care nu modifica aspectul architectural al constructiilor.
Lucrarile care nu au nevoie de autorizatie de constructie:
- Reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase atunci cand acestea nu isi schimba forma sau materialele din care sunt realizate.
- Reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara dar si exterioara in cazul in care se pastreaza forma , dimensiunile golurilor si tamplariei
- Reparatii dar si inlocuiri in privinta sobelor de incalzit
- Zugraveli si vopsitorii interioare
- Zugraveli si vopsitorii exterioare in cazul in care nu se modifica elemente de fatada sau culorile cladirilor
- Reparatii la instalatiile interioare, la bransament si racordurile exterioare
- Reparatii si inlocuiri la pardoseli
- Lucrari de reabilitare energetica a anvelopei sau a acoperisului in cazul in care nu se schimba sistemul de constructie al acesteia
- Lucrari de constructii funerare subterane si supraterane care au azivul administratiei cimitirului
- Pasii pentru obtinerea autorizatiei de constructie
Asa cum prevede legea nr 501 / 1991 si legea cu numarul 350 / 2001 procedura de autorizare a executarii lucrarilor de contructie va incepe odata cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului pentru urbanism in scopul obtinerii autorizatiei de construire.
Actele de care ai nevoie pentru a primi o autorizatie de constructie sunt:
- Certificatul de urbanism
- Dovada titlului asupra terenului sau a constructiilor daca este cazul, extrasul de plan cadastral care sa fie actualizat la zi si extrasul de carte funciara de informare care de asemenea sa fie actualizat la zi
- Avizele si acordurile legale necesare care sa fie stabilite prin certificatul de urbanism
- Proiectul pentru autorizarea acordurilor legale necesare care sunt stabilite prin certificatul de urbanism
- Proiectul pentru autorizarea executarii tuturor lucrarilor de constructii
- Dovada care atesta achitarea taxelor legale
Costul pe care il implica o autorizatie de constructie
Atunci cand vrei sa obtii o autorizatie de constructie trebuie sa te astepti sa suporti niste costuri. Asa cum se mentioneaza in Codul Fiscal, taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism se calculeaza in functie de numarul de metri patrati ai suprafetei pentru care se solicita acel act.
Asadar costurile pentru certificatul de urbanism sunt:
Pana la 150 de metri patrati – intre 5 si 6 lei;
Intre 151 si 250 de metri patrati – intre 6 si 7 lei;
Intre 251 si 500 de metri patrati – intre 7 si 9 lei;
Intre 501 si 750 de metri patrati – intre 9 si 12 lei;
Intre 751 și 1000 de metri patrati – intre 12 si 14 lei;
Peste 1000 de metri patrati – 14 lei + 0,01 lei/metru patrat pentru fiecare metru peste 1000
In mediul rural, taxa pentru pentru eliberarea certificatului de urbanism este egala cu 50% din sumele enumerate mai sus. In cazul in care cladirea pentru care se solicita autorizatia de constructie nu este rezidentiala taxa va fi egala cu 1% din valoarea autorizata a constructiei la care se include valoarea instalatiilor aferente.
BCTR iti pune la dispozitie informatiile de care ai nevoie
Atunci cand vrei sa ai parte de mai multe informatii despre tot ce implica o autorizatie de contructie trebuie sa apelezi la cea mai buna sursa. Pe BCTR vei gasi firme specializate care sa iti puna la dispozitie toate informatiile de care ai nevoie. Constructia unei case la tara trebuie sa se desfasoare asa cum legea prevede.