fbpx

“Pentru mine limbajul desenului este un limbaj foarte revelator: oricine isi poate da seama dupa numai cateva linii daca un om este cu adevarat arhitect.” Eero Saarinen.

Cat costa si ce implica o autorizatie de constructieAutorizatia de construire este un act care este necesar in constructii si care ii confera tuturor cetatenilor dreptul de construi, de a consolida sau de a repara o constructie. Acest act este eliberat de primarie, dar asta se face doar in baza unui dosar care trebuie sa cuprinda o serie de avize si de acorduri dar si a prezentarii dovezilor care sa ateste achitarea taxelor legale.

Ca sa poti obtine autorizatia de construire trebuie sa depui o cerere la primaria pe raza careia se afla terenul unde doresti sa poti face constructia. In momentul in care vrei sa ai parte de constructii de calitate trebuie sa ai toate actele in regula si sa apelezi la o companie specializata.

In momentul in care vei emite cererea pentru autorizatie va trebui sa depui si o documentatie care trebuie sa cuprinda certificatul de urbanism si dovada privind achitarea taxelor legale.

Cat costa autorizatia de constructie

Atunci cand vrei sa ai parte de constructii de calitate trebuie sa ai parte de toata documentatia necesara dar si de o echipa atent pregatita. Bursa de constructii este platforma online de unde poti contracta o companie din domeniul constructiilor care sa iti ofere un rezultat calitativ.

Taxa pe care trebuie sa o achiti pentru eliberarea certificatului de urbanism in mediul urban   Suma in lei
Suprafata pentru care se obtine certificatul de urbanism  
a) constructii cu pana la 150 m2 inclusiv 4 – 5
b) constructii intre 151 si 250 m2 inclusiv 5 – 6
constructii intre 251 si 500 m2 inclusiv 6 – 8
d) constructii intre 501 si 750 m2 inclusiv 8 – 10
e) constructii intre 751 si 1.000 m2 inclusiv 10 – 12
f) constructii cu peste 1.000 m2 12 + 0,01 lei/m2 pentru fiecare m2 care depaseste 1.000 m2

Taxa pe care trebuie sa o suporti pentru a avea parte de eliberarea certificatului de urbanism pentru o zona rurala va fi egala cu 50% din taxa stabilita pentru mediul urban. Taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru o cladire care urmeaza sa fie utilizata ca locuinta este egala cu 0.5% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii.

Cat este valabila autorizatia de constructie

Obtinerea unei autorizatii de constructie este necesara atat in cazul lucrarilor de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor sau a instalatiilor aferente acestora.

O autorizatie de constructie este valabila timp de 12 luni de la data emiterii. In acest interval tu va trebui sa demarezi lucrarile iar valabilitatea se poate prelungi pana la sfarsitul lucrarilor.

Daca nu ai inceput lucrarile de constructie din diverse motive sau daca depasesti termenul estimat de finalizare a acestora poti sa prelungesti autorizatia de constructie, dar asta doar in anumite conditii.

Cum poti prelungi autorizatia de constructie expirataCat costa si ce implica o autorizatie de constructie

Ca sa poti prelungi o autorizatie de constructie este necesar sa faci o solicitare cu cel putin 15 zile inainte de data expirarii termenului de valabilitate. Acordarea prelungirii se poate oferi o singura data pentru cel mult 12 luni.

Ca sa poti obtine o prelungire a unei autorizatii de constructie nu ai nevoie de multe alte documente. In plus autoritatea locala ar trebui sa rapsunda in termen de maxim 15 zile de la data depunerii cererii.

Care sunt actele necesare pentru obtinerea autorizatiei de constructie

Ca sa poti obtine o autorizatie de constructie trebuie sa pregatesti mai multe documente pe care sa le depui la autoritatea locala care trebuie sa emita documentul. Iata care sunt toate aceste documente: cerere tip, certificatul de urbanism, titlul de proprietate al terenului sau al constructiilor dupa caz, extrasul de plan cadastral care trebuie sa fie actualizat la zi, extrasul de carte funciara de informare care sa fie actualizat la zi, avizele si acordurile legale care sunt necesare si care sunt stabilite prin certificatul de urbanism, dovada care atesta achitarea taxelor legale si nu in ultimul rand autorizarea pentru executarea lucrarilor de constructii.

Lucrarile pentru care ai nevoie de autorizatie de constructie

Inainte de a demara procesul de constructie trebuie sa stii daca ceea ce intentionezi sa construiesti are nevoie sau nu de autorizatie din partea autoritatilor. Autorizatia de constructii se elibereaza doar pentru anumite tipuri de constructii printre care putem enumera:

  • Lucrari de construcire, de reconstruire, de consolidare, de modificare, de extindere, de schimbare de destinatie sau de reparate a constructiilor de orice fel
  • Lucrari de construire , de extindere, de reconstruire, de reparare, de consolidare, de protejare, de restaurare sau de conservare a cladirilor care au fost declarate ca fiind monumente istorice
  • Lucrari, amenajri si constructii cu caracter provizoriu, panouri de afisaj, firme si reclame, copertine, pergola care de cele mai multe ori sunt necesare in vederea organizarii executarii lucrarilor de baza.

Lucrarile pentru care nu ai nevoie de autorizatie de constructie

Atunci cand ne gandim la constructii de calitate ne gandim la toate aceste proiecte care sunt duse la bun sfarsit conform tuturor normelor de siguranta. Constructiile care nu au nevoie de autorizatia de constructie sunt: zugravelile si vopsitoriile interioare, reparatii si inlocuiri sobe de incalzit, reparatii la acoperisuri sau la terase, lucrari de reabilitare energetica, reparatii si inlocuiri la pardoseli, lucrari de constructii funerare supraterane si subterane, lucrari de reabilitare energetica, zugravelile si vopsitoriile exterioare dar si multe altele.

Cat costa si ce implica o autorizatie de constructieBursa de constructii iti asigura constructii de calitate

Bursa de constructii iti pune la dispozitie echipe de specialisti care sa iti ofere constructii de calitate. Toate firmele prezente pe BCTR se numara printre cele mai sigure si cele mai calitative de pe piata. Serviciile oferite de acestia sunt impresionante si vor reusi sa multumeasca si pe cea mai pretentioasa persoana.

Bursa de constructii este un loc sigur de pe urma careia poti obtine colaborarea de care ai nevoie pentru a avea parte de o constructie reusita din toate punctele de vedere. Apeleaza cu incredere la cele mai bune companii de constructii de pe piata si nu vei regreta, in mod sigur vei avea parte de serviciile pe care le doresti in cel mai scurt timp posibil. BCTR este aici ca toate visele tale sa se transforme in realitate.

                  Banca Constructiilor Tale Romania – calitate mai presus de orice

Alte articole recomandate:

Cele mai bune si cele mai neinspirate pardoseli pentru spatii umede

 

Descopera materialele rezistente la foc necesare in constructia casei tale