“Mereu mi-au plăcut imobiliarele; terenuri agricole, terenuri de păşunat, terenuri împădurite şi proprietăţi imobiliare din oraşe. Am experienţă cu toate. Cred că, în mod natural, îmi place “pământul bun”, fundaţia tuturor averilor noastre.” – Jesse H. Jones.
Cartea tehnica a constructiei este un document care cuprinde toate actele unei constructii de la proiect si pana la receptie. Aceasta este realizata de dirigintele de santier si este predata la finalul lucrarilor proprietarului sau proprietarilor in cazul in care sunt mai multi.
Poti avea mult mai usor constructii de calitate daca vei apela inca de la inceput la o companie specializata in domeniu.
Rolul cel mai important al acestui document este ca previne ridicarea unor construcii ilegale sau a vanzarii constructiilor care au fost ridicate cu nerespectarea legii in vigoare. Mai mult de atat, acest document iti asigura faptul ca intreaga constructie a fost ridicata respectand standardele de siguranta in vigoare si ca amplasarea constructiei este facuta pe un teren sigur.
Constructii de calitate doar cu cartea tehnica
Ce documente contine cartea tehnica
Cartea constructiei cuprinde toata documentatia de baza. Aceasta incepe cu etapa de proiect si de avizare si se termina cu receptia finala a lucrarii. Aceasta carte tehnica cuprinde urmatoarele capitole care sunt principale intr-un santier:
- Proiectarea
- Executia tehnica si bineinteles avizele de constructie
- Receptia constructiei
- Exploatarea, intretinerea, repararea si urmarirea comportarii in timp si un jurnal al evenimentelor
Ce implica capitolul proiectare
Documentatia acestei sectiuni trebuie sa cuprinda toate actele cu privire la proiectare, amplasarea constructiei dar si cu privire la terenul in care aceasta constructie este ridicata. La toate avizele si acordurile care au stat la baza intocmirii proiectului. Mai mult decat atat in acest segment mai intra si caietul de sarcini cu privire la executia lucrarilor si bineinteles brevierul de calcul pentru costurile pe segmentele de specialitati legate de constructie. Un alt capitol important este acela in care se explica diferentele care au fost constatate in teren fata de detaliile de executie initiale ale proiectului si solutiile aferente gasite.
Ce implica capitolul executie
Aceasta sectiune cuprinde toate detaliile si documentele tehnice cu privire la executia lucrarilor. Acest capitol trebuie sa cuprinda avizele si autorizatia de constructie care este eliberata in baza documentelor legale cu privire la amplasamentul constructiei si la teren. La astea se vor mai adauga si inregistrarile de calitate, cele cu caracter general, cele efectuate pe parcursul executarii lucrarilor si care sunt completate cu un jurnal de santier.
Bineinteles ca pe parcursul inaintarii lucrarilor in cartea tehnica se vor mai adauga urmatoarele:
- Procesele-verbale de receptie a terenului pe care este realizata fundatia
- Detaliile tehnice si alte informatii cu privire la fundatie
- Concluziile constatarilor de verificare din teren
- Jurnalul principalelor evenimente
- Toate informatiile cu privire la elementele tehnice ale suprastructurii
- Procesele – verbale cu privire a fiecarei etape ale constuctiei
- Expertizele tehnice periodice
- Cercetarile suplimentare dar si concluziile acestora si motivele care au stat la baza lor
- Declaratiile de conformitate si agrementele tehnice cu privire la materialele utilizate
Ce implica capitolul receptie
La finalizarea lucrarilor de constructie se va realiza un proces verbal de receptie. In acest capitol se va inscrie toate mentiunile legate de confirmare cu anumite completari care au aparut ulterior fazei de proiectare si de avizare dar si dovada implementarii lor. La toate aceste procese verbale se vor adauga mai multe acte care sunt necesare atunci cand se receptioneaza o lucrare. Acest capitol este unul necesar daca vrei sa ai parte de constructii de calitate.
Ce implica capitolul exploatare
Aceasta sectiune cuprinde toata documentatia tehnica cu privire la urmarirea comportarii, in exploatare, a constructiei si interventiile necesare in timp pentru intretinerea acesteia dar si instructiunile de exploatare si intretinere.
Tot in acest capitol vom mai gasi si deficientele care sunt constatate in urma receptiei lucrarilor si masurile de interventie care au fost luate si consemnate in procesul verbal de remediere a defectelor.
In cazul in care vrei sa ai parte de constructii de calitate si cladirea pe care urmeaza sa o realizezi este un bloc sau este destinata publicului se vor adauga si datele cu privire la planul de urmarire speciala a constructiei dar si procesul-verbal de predare – primire a intalatiilor de masurare a evolutiei in timp a constructiei.
Daca se schimba proprietarul atunci in cartea tehnica se va mai adauga si procesul verbal de predare – primire.
O alta rubrica speciala din cartea constructiei mai cuprinde un jurnal al evenimentelor care au legatura cu respectiva constructie.
Care este perioada de garantie
Perioada de garantie este stalibilta intre beneficiar si constructor. Garantia constructiei este cuprinsa in perioada intre data receptiei si terminarea lucrarilor de corectare a eventualelor deficiente constatate la receptie. De cele mai multe ori termenul de garantie este cuprins pe o perioada cuprinsa intre 5 -10 ani. In perioada de garantie, constructorul are obligatia de a inlatura pe cheltuiala sa toate deficientele care apar ca urmare a nerespectarii clauzelor si a specificatiilor din proiect.
Ce implica reconstituirea cartii
Atunci cand vei avea parte de constructii de calitate iti vei dori sa ai si cartea tehnica a acestora. Aceasta este practic radiografia unei cladiri. In cazul in care documentul nu este realizat sau nu este complet atunci exista posibilitatea de a fi reconstituita.
Cartea tehnica a constructiei se pastreaza atat timp cat exista constructia pana la demolarea sa dupa care documentatia se va preda spre pastrare la arhiva unitatii administrativ-teritoriale pe raza pe care se afla.
BCTR te invata cum poti sa ai parte de constructii de calitate
In cazul in care vrei sa ai parte de constructii de calitate atunci trebuie sa apelezi la Bursa Constructiilor Tale Romania. Doar aici vei gasi cele mai bune oferte lucrari constructii care sa te multumeasca pe deplin. Poti avea parte mult mai usor de constructia pe care o doresti si cu un cost accesibil. In plus vei mai putea primi si toate detaliile necesare despre documentatia de care ai nevoie pentru a avea parte de o constructie sigura si care sa respecte in totalitate legile din tara noastra.
Banca Constructii Tale Romania – alegerea pentru constructii sigure
Alte articole recomandate: