fbpx

Ce inseamna amenajari interioare“Dialogul dintre client si arhitect este o conversatie cat se poate de intima, intrucat atunci cand vorbesti despe construirea unei case, vorbesti despre vise.” Robert A. M. Stern.

Atunci cand vine vorba de amenajari interioare cel mai adesea ne gandim la cele lucruri care ne plac si ne ajuta sa avem parte de o ambianta mai placuta in locuinta.

Care este definitia amenajarilor  interioare?

Ei bine, acestea sunt toate acele lucrari umede sau uscate care sunt localizate  in interiorul unei constructii. Aceste lucrari sunt:

 • Lucrari ascunse : vopsitorii, tapete, parchet, tamplarii si multe altele
 • Lucrari vizibile: vopsitorii, tapete, parchet, tamplarii etc
 • Mobilier fix si mobil
 • Instalatii: electrice, sanitare, termice, ventilatie-conditionare, curenti slabi/tari

  Reguli esentiale pentru amenajarile interioare

 1. Armonie si unitate

Principiul unitatii spune ca trebuie sa existe uniformitate si armonie intre elementele folosite in amenajare. Amenajarile de interior ar trebui sa fie privite ca un mic ghid al spatiului locuit.  Fara unitatea locuinta ta nu ar avea un aspect uniform si toate persoanele care intra in locuinta ta ar fi nedumerite. Din aceasta cauza amenajarile se supun temelor si stilurilor unor anumite amenajari in functie de gusturile beneficiarilor. Cea mai simpla modalitate prin care poti obtine unitate este utilizarea schemelor de culoare.

 1. Echilibru

Echilibrul in amenajare face referire la distributia uniforma a elementelor cu o anumita greutate in jurul unui punct central. Echilibrul poate fi creat in trei moduri, si anume: prin compozitii simetrice, asimetrice si centrate.

Compozitia simetrica se regaseste in amenajarile clasice, traditionale si se refera mai ales spatiile care sunt impartite in doua jumatati in jurul unei axe verticale centrale. In aceste spatii elementele amenajarii trebuie sa fie aranjate in aceleasi pozitii si sa para ca se oglindesc.  Atunci cand ai parte de amenajari interioare simetrice acestea vor lasa o puternica senzatie de confort.

 1. Punctul de interes al camerei

Dusmanul cel mai mare al amenajarilor interioare este plictiseala. Aceasta este tradusa prin lipsa unui punct de interes care sa iti capteze atentia. Daca o amenajare este realizata calitativ va avea de fiecare data un punct mai mai multe de interese. Bineinteles ca aceste puncte de interese ar trebui sa fie alese in functie de spatiul pe care il ai disponibil. Acestea ar trebui sa fie pronuntate astfel incat sa iti capteze atentia dar si interesante astfel incat sa te faca sa iti doresti sa privesti mai departe. Un bun punct de interes ar putea fi un semineu sau un televizor cu o mare dimensiune sau cu o forma aparte.

Poti chiar sa evidentieze o piesa de mobilier sau o decoratiune prin anumite culori, texturi sau imprimeuri.

 1. Scara si proportia

In general principiile de scara sau de proportie sunt cele care asigura ca elementele din amenajare sa se potriveasca intre ele, indiferent ca facem referire la forme, dimensiuni sau la culori. Atunci cand ne referim la scara ne referim la dimensiunea unui element din amenajare in comparatie cu restul. Spre exemplu, intr-o incapare cu tavane inalte se potriveste cel mai bine un mobilier mai inalt, in aceasta incapere nu au ce cauta masutele joase de cafea sau taburetele de mici dimensiuni.

 1. TexturileCe inseamna amenajari interioare

Texturile sunt cele care aduc ceva diferit amenajarilor interioare. Poti opta pentru un covor oriental, un lemn bogat al podelelor sau un birou elegant.

 1. Gaseste ritmul potrivit

Daca in lumea muzicii ritmul inseamna pulsul melodiei, in cazul amenajarilor interioare, ritmul se refera la repetitia tiparelor vizuale. Ca elementele sa dea dovada de ordonare si sa ai o imagine vizuala aparte ai nevoie sa se respecte patru principii in toate proiectele de amenajari interioare, si anume: repetitia, progresia, tranzitia si contrastul.

Repetitia face referire la folosirea unui element precum culoare, imprimeu sau textura de mai multe ori si in acelasi spatiu.

Progresia  inseamna un element dispus gradual in functie de o calitate a sa aparte.

Tranzitia este un principiu mai subtil dar si putin mai greu de implementat. In general aceasta tranzitie are loc cu ajutorul unor elementele precum arcadele.

Contrastul este cel care se foloseste pentru a da energie unei amenajari interioare si pentru a o face mai dinamica. Poti retine totusi ca in cazul in care folosesti prea multe elemente contrastante vei risca sa dezechilibrezi prea mult ritmul creat cu ajutorul tuturor celorlalte principii.

 1. Detalii

Eu alt principiu esential al amenajarilor interioare dar pe care ajungem sa ignoram de cele mai multe ori sunt detaliile care ofera un plus de autenticitate amenajarilor.

Cum recunosti o amenajare interioara de calitate?

Atunci cand privesti o amenajare interioara fie ca vorbim de amenajarea unei bai, bucatarii, living sau o locuinta intreaga trebuie sa iti creeze impresia ca totul este pus cap la cap si ca piesele sunt asezate natural. Atunci cand ne gandim la amenajari interioare acestea trebuie sa corespunda atat din punct de vedere estetic cat si sa vina in intampinarea nevoilor beneficiarului.

  Cele mai important stiluri in amenajari interioare sunt:

 • Stilul glam
 • Stilul eclectic
 • Stilul rutic
 • Stilul shabby chic
 • Stilul scandinav
 • Stilul industrial
 • Stilul minimalist
 • Stilul contemporan
 • Stilul modern
 • Stilul traditional

Ce inseamna amenajari interioare   Cum poti avea parte de cel mai bun specialist in domeniul amenajarilor interioare

Ca sa poti avea parte de cele mai bune amenajari interioare trebuie sa apelezi la cei mai buni specialisti. Pe BCTR vei gasi companiile de care ai nevoie si care te pot ajuta sa ai parte de locuinta pe care o doresti. Este mult mai simplu si mai confortabil pentru tine sa apelezi la un profesiont decat sa incerci sa iti amenajezi de unul singur locuinta. Vei vedea de cat de multe detalii sunt nevoie pentru a avea parte de un design complex.

Atunci cand ne gandim la amenajari interioare ne gandim la toate acele elemente care reusesc sa dea o personalitate aparte unei locuinte. In plus cu cat locuinta ta este mai bine amenajata cu atat tu te vei simti mai  bine si mai confortabil.

BCTR reprezinta cea mai buna solutie deoarece aici poti avea parte de mai multe oferte pentru lucrarea ta astfel incat sa faci alegerea care te avantajeaza. Vei putea alege compania cu care comunici cel mai bine si care iti ofera un cost accesibil.

Alte articole recomandate:

Cum sa iti amenajezi locuinta in stil contemporan

Amenajari interioare partiale vs. Amenajari Interioare Complete | Cand, De Ce si cu Cine?