“Mama artei este arhitectura. Fara o arhitectura proprie nu avem un suflet al propriei noastre civilizatii.”
Frank Lloyd Wright
Stiii ce este calcanul? Ei bine, acesta este un perete exterior din spatele unei case, fara deschideri si care este destinat sa fie acoperit de zidul asemanator al unei cladiri vechi. In general acesta apare la limita a doua terenuri.
Chiar daca exista foarte multe speculatii cu privire la alipire la calcan trebuie sa stii sa faci diferenta intre ceea ce este corect si ce nu. Foarte multe dintre aceste speculatii sunt legate de acordul notarial dar toate drepturile si obligatiile civile sunt cuprinse in codul civil si in niciuna din ele nu este specificat acordul notarial.
Iata ce legea prevede in cazul constructiilor cu alipire la calcan
“Articolul 612 Distanța minimă în construcții
Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic.”
“Articolul 614 Fereastra sau deschiderea în zidul comun
Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.”
“Articolul 616 Fereastra de lumină
Dispozițiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-și deschide, fără limită de distanță, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.”
Proiecte de casa cu alipire la calcan
Casele cu alipire la calcan se bucura de un succes tot mai mare. Bineinteles ca sa poti avea parte de o astfel de lucrare trebuie sa ai in vedere mai multi factori, cum ar fi conditiile tehnice de realizare a alipirii sau orientarea camerelor.
Ca sa poti realiza un astfel de proiect in cele mai bune conditii ai nevoie de o expertiza tehnica care sa fie intocmita de un expert tehnic atestat. Investigatiile pe care expertul tehnic le va face sunt inspectia vizuala a calcanului si a casei invecinate. O alta persoana pe care trebuie sa o iei in calcul este inginerul geotehnician care pe langa studiul geotehnic ma trebuie sa faca si o serie de sondaje la fundatiile vecine.
Expertiza tehnica obtinuta va trebui sa ofere o solutie tehnica de realizare a fundarii astfel incat sa se poata detalia ca intregul proiect sa nu aiba de suferit.
- Cum se realizeaza fundatiile pentru proiectele de case cu alipire la calcan?
Realizarea acestor fundatii trebuie sa nu permita saparea sub cota de fundare a calcanului vecin. In conditiile in care calcanul nu are fundatii care sa fie suficient de adanci atunci trebuie sa realizezi noi fundatii care sa se realizeze “ in ploturi”.
Cum se realizeaza aceste noi fundatii? Pentru inceput trebuie sa stii ca sunt excavatii cu lungimea de maxim un metuo care se realizeaza in trei etape. Se executa fundatia pe primul metru dupa care se sapa langa ea pentru realizarea urmatorului tronson de un metru. Chiar daca fundatia noua va fi sub cota fundatiei vecine, sapaturile care sunt realizate etapizat si ingrijit nu vor afecta calcanul vecin.
O alta solutie este realizarea unor fundatii doar pe directia perpendicular pe calcan. Mai este necesar sa stii ca talpile de fundare care nu sunt mai late de un metru nu constituie un pericol pentru calcanul vecin. Pe cealalta directie fundatiile se vor lega cu grinzi de fundare care sunt realizate deasupra solului.
In conditiile in care sapaturile vecine nu sunt suficient de adanci se poate funda direct dar asta doar in conditia in care nicio sapatura nu se realizeaza sub fundatia vecina. Mai exact, fundatiile noi trebuie sa coboare pana la aceeasi adancime cu cele ale calcanului.
- Ce se impune asupra rezolvarilor de arhitectura
In primul rand alipirea la calcan il va lasa pe architect fara a patra fatada. Asta va insemna ca spatiile interioare trebuie sa fie iluminate artificial si trebuie sa fie orientate catre cele trei fatade ramase. Trebuie sa se puna accent pe iluminare daca locuinta ta s-a realizat prin alipire la calcan.
- Expertiza tehnica pentru alipire la calcan
In momentul in care pe lotul vecin exista deja o casa construita pe limita de proprietate este recomandat sa se faca alipire la calcan. Pentru a putea construi o casa la calcan este obligatorie o expertiza tehnica relativa la calcan dar si la constructia deja existenta.
Casa vecina care este deja construita nu trebuie sa sufere deteriorari. Este foarte important ca echipa de meseriasi sa isi ia toate masurile de protectie astfel incat casa vecina sa nu sufere deteriorari din cauza calcanului.
Nici dupa terminarea intregului proiect casa vecina nu trebuie sa sufere schimbari sau deteriorari.
- Forma sau dimenisunea terenului pentru alipirea la calcan
Forma si dimensiunea terenului pot favoriaza alipirea la calcan. Ca sa se poata realiza o constructie prin alipire la calcan trebuie sa existe suficient de mult spatiu.
Nu se poate vorbi de un proiect de casa la calcan daca pe peretele lateral catre vecin avem ferestre transparente sua ferestre cu deshidere.
- Avantajele si dezavantajele unui proiect de casa la calcan
Avantaje
- Este posibila construirea pe lot ingust iar pretul terenului pe care il vei cumpara va fi destul de bun
- Deschidere mai mica, front stradal redus
- Curtea care ramane este mult mai mare fata de situatia in care optai pentru o locuinta individuala
- Ai parte de o securitate mai buna a cladirii
- Ai o intimitate mult mai mare pe latura inchisa
Dezavantaje
- Intretinerea este mult mai dificila si mai costisitoare
- Mentenanta calcanului se face doar cu ajutorul unui personal calificat
- Intreventiile la calcan sunt mult mai dificile si pentru toate ai nevoie de acordul vecinului tau
- Luminozitatea poate fi scazuta in anumite situatii de amplasare
- Ventilarea spatiului este mult mai complicata si pentru ea ai nevoie de o atentie sporita
Acceseaza BCTR pentru a avea parte de cele mai interesante informatii
BCTR te pune direct in legatura cu specialisti care sa iti ofere toate informatiile de care ai nevoie. Poti oricand sa te inscrii in sectiunea “ Inscriere client” si vei avea parte de cea mai interesanta experienta. Vei gasi raspunsurile la toate intrebarile tale din domeniul constructiilor.
Toate informatiile de care ai nevoie cu privire la alipire la calcan iti vor fi puse la dispozitie astfel incat acest domeniul sa nu mai reprezinte o enigma pentru tine.