fbpx

“In arhitectura nu este vorba despre spatiu, ci despre timp.”  Vito Acconci

De cele mai multe ori demolarea unei constructii reprezinta o situatie extrem de neplacuta cu consecinte iremediabile. Daca totusi te-ai decis ca este cazul sa aiba loc o demolare atunci trebuie sa citesti cele ce urmeaza. Sunt foarte multe aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand are loc demolarea unei constructii mai ales daca este pentru prima data cand faci asta.

   Iata ce implica demolarea unei constructii

 1. Obtinerea unei autorizatii de demolare

In primul rand trebuie sa stii ca pentru demolarea unei constructii ai nevoie de obtinerea unei autorizatii de desfiintare sau de demolare.

De unde se poate procura aceasta autorizatie? Ei bine, poti face rost de aceasta autorizatie de la autoritatile administratiei locale. Fara acest document demolarea unei constructii indiferent de dimensiunea ei va fi considerata a fi infractiune si se va  penaliza cu amenzi foarte mari.

Autorizatia de demolare se obtine in aceleasi conditii ca si autorizatia de construire deoarece ambele au nevoie sa fie in conformitate cu planurile urbanistice locale dar si cu reglementarile legale in vigoare.

 1. Documentele necesare pentru obtinerea autorizatiei de demolare

Ca sa poti demola o cladire trebuie mai intai de toate sa achiti o taxa dupa care ai nevoie de urmatoarele documente:

 • Cerere tip cu anexa si precizarile privind completarea documentului
 • Actul de proprietate
 • Certificatul de urbanism
 • Avizele certificatului de urbanism
 • O documentatie tehnica pentru autorizarea lucrarilor de demolare. Aceasta documentatie tehnica include bineinteles si un releveu constructie, mai exact o expertiza tehnica intocmita de un expert autorizat MLPAT, memoriu tehnic care include solutiile de demolare dar si un memoriu tehnic cu solutiile de proctectia muncii.
 • Dovada achitarii taxelor de demolare
 • Mai multe fotografii cu cladirea care urmeaza sa fie demolata
 • O declaratie pe propria raspundere privind situatia juridica a imobilului
 • Daca este cazul vei avea nevoie de acordul coproprietarilor intr-o forma legala si autentica
 1. Care este taxa unei autorizatii de demolare

Taxa pe care trebuie sa o achiti ca sa poti obtine autorizatia de demolare se calculeaza in functie de constructia care se va demola, un pret aproximativ pentru aceasta autorizatie este de 100 de euro. La costul final al acestei taxe se vor mai adauga si taxele achitate pentru obtinerea certificatului de urbanism, taxele de intocmirea PAD-ului ( Proiectul pentru Autorizatia de Demolare) si taxele pentru avize.

Ce trebuie sa contina documentatia tehnica de autorizare demolare:

 • Lista si semnaturile proiectantilor
 • Plan de incadrare in teritoriu
 • Memoriu care sa includa descrierea constructiei care urmeaza sa fie demolata
 • Plan de situare a imobilului
 • Plan privind contructiile subterane
 • Reveleul constructiilor care vor fi demolate
 1. Care este valabilitatea autorizatiei de demolare

Vrei sa stii care este valabilitatea unei autorizatii pentru demolarea unei constructii? Ei bine autorizatia obtinuta de la primarie are o valabilitate de 12 luni de la data emiterii. Astfel daca vrei sa demolezi o cladire al carui proprietar esti tu atunci trebuie sa stii ca demolarea o poti face in baza actului de proprietate. Daca tu esti cel care a solicitat demolarea atunci trebuie sa incepi lucrarile cat mai repede posibil. Autorizatia de demolare are o perioada limitata de 12 luni dar aceasta perioada se poate extinde pe toata perioada de executie a lucrarilor de demolare.

Prelungirea valabilitatii autorizatiei de demolare a unei constructii este un alt subiect de interes. In cazul in care lucrarea ta nu este finalizata in perioada mentionata pe autorizatie poti cere o prelungire a acesteia.  Prelungirea trebuie sa se solicite cu cel putin 15 zile inainte de data expirarii termenului de valabilitate si se poate acorda o singura data pentru cel mult 12 luni, conform legii.

Aceasta prelungire pentru demolarea unei constructii se poate acorda in baza examinarii cererii in raport cu urmatoarele:

 • Interesul public
 • Complexitatea de care lucrarile au parte
 • Stadiul executarii lucrarilor sau care sunt cauzele care au dus la nerespectarea termenelor prevazute in autorizatie

Prelungirea pentru demolarea unei constructii se va inscrie in originalul autorizatiei initial emise astfel incat lucrurile sa fie cat mai clare pentru toate partile implicate.

In ce conditii se poate pierde valabilitatea autorizatiei de demolare? Ei bine, cauzele poti fi multiple, precum:

 • Demolarea unei constructii nu se incepe in timp util iar perioada de valabilitate este atinsa
 • Nefinalizarea lucrarilor in termenul care a fost acordat ca prelungire a valabilitatii autorizatiei
 • Modificarea conditiilor sau datelor care au stat la baza emiterii autorizatiei

Afla mai multe informatii despre acest intreg proces pe BCTR

Daca esti curios sa obtii mai multe detalii despre ce implica procesul de demolare al unei constructii atunci trebuie sa intrii in sectiunea “ Inscriere client” si vei avea posibilitatea de a lua direct legatura cu firme specializate. Acestea te pot ajuta ca procesul de demolare sa aiba loc in timp util si vor stii sa iti ofere informatiile de care ai nevoie ca intregul proces sa decurga asa cum legea prevede.