“Constructia unei case reprezinta un amestec interesant de vise si munca terestra asidua, de rai si de pamant.” – Paul Goldberger
Intrebarea “constructie imobil nou sau achizitie la cheie?” si-o adreseaza, probabil, orice persoana care a decis ca este timpul sa se mute la propria casa. Fie ca ai locuit in chirie sau in apartament pana acum, ca te muti intr-un nou oras sau ca familia ta urmeaza sa primeasca noi membri si ai nevoie de mai mult spatiu, a te muta la casa si a locui in propriul imobil cu curte, gradina sau teren de joaca este o decizie excelenta.
Indiferent de motivul pentru care ai decis sa te muti la casa, ai doua mari optiuni pentru aceasta miscare. Fie construiesti imobilul de la zero, fie faci o achizitie la cheie. Ambele variante vin impreuna cu o serie de avantaje si dezavantaje majore. Acestea, in functie de nevoile, preferintele si prioritatile tale, iti vor determina decizia finala. In acest articol vom discuta care sunt demersurile care trebuie parcurse in ambele cazuri, si vom prezenta principalele avantaje si dezavantaje pentru fiecare situatie.
A. Constructie imobil
1. Care sunt demersurile pentru acest proiect?
Constructia unui imobil consta intr-un proces complex, incepand de la alegerea terenului si obtinerea autorizatiilor si avizelor necesare, la alegerea specialistilor cu care vei lucra, selectarea unui proiect de casa, alegerea materialelor de constructie si lunga asteptare pentru terminarea proiectului.
Pentru o constructie imobil nou, de la zero, trebuie avute in vedere 4 aspecte principale, si anume partea financiara, terenul, utilitatile si documentatia. In cazul in care nu detii intreaga suma necesara finalizarii proiectului, va fi necesar un imprumut de la banca – aceasta avand nevoie, la randul ei, de o garantie imobiliara separata de terenul si casa care urmeaza a fi construita. Alt aspect important este alegerea terenului: zona rurala sau zona urbana? Te intereseaza o gradina mare sau prefer curte si piscina? Te gandesti la o casa doar cu parter sau la una cu etaj? Toate acestea vor determina suprafata de care ai nevoie si tipul de teren. Nu in ultimul rand, trebuie avute in vedere racordarea la utilitati precum current si gaz, precum si obtinerea tuturor actelor si avizelor necesare demararii si finalizarii in conditii perfect legale a poriectului.
2. Avantaje
Desi este un process complicat si de lunga durata, constructia imobilului propriu prezinta cele mai multe avantaje:
- Alegerea zonei si tipului de locuinta conform propriilor preferinte si vise
- Alegerea proiectului, arhitecturii si design-ului personalizate
- Alegerea proprie a materialelor de constructie, fapt care asigura si calitatea si rezistenta acestora
- Posibilitatea de amenajare curte, spatiu verde, gradina etc., conform propriilor aspiratii si nevoi
- Amplasarea linistita a locuintei, fara vecini
- Alegerea echipei de specialisti preferati in arhitectura, constructie si design
- Posibilitatea de constructie in regie proprie, pentru imobilele doar cu parter (aceasta poate fi
mai ieftina cu pana la 40%, decat cu un diriginte de santier)
3. Dezavantaje
- Proiect foarte costisitor, deseori necesita imprumut de la banca daca nu se dispune de fondurile necesare
- Timp de asteptare mare, finalizarea unei case dureaza intre 6 si 10 luni
- Multa atentie si multe acte necesare pentru documentatie si utilitati
B. Achizitie la cheie
1. Care sunt demersurile pentru acest proiect?Spre deosebire de procesul de constructie imobil nou, achizitia la cheie a unui imobil este mult mai simpla si mai rapida. Tot cee ace presupune acest proces este efectuarea platii imobilului, fie din fonduri propria (daca se dispune de acestea), fie in urma unui imprumut la banca, urmata de mutarea propriu- zisa in noua locuinta.
Singurul aspect la care trebuie sa fii atent, in acest caz, este contractual de vanzare-cumparare. Studiaza alaturi de un specialist de incredere tot ceea ce cuprinde acesta. Astfel te vei asigura ca iti sunt respectate toate drepturile. De asemenea, este garantia ca totul se intampla intr-un cadru perfect legal, fara riscul de a deveni victima unei inselaciuni.
2. Avantaje
Desi sunt mai putine avantaje decat cele la constructia unui imobil nou, achizitia la cheie vine cu o serie de beneficii care nu se regasesc la constructia de la zero:
- Proces rapid, odata ce imobilul este achitat te vei putea muta, de regula, in maxim 30 de zile, in noua locuinta
- Proces simplu de achizitie, fara prea multe batai de cap.
- Putine acte necesare, utilitati deja instalate
3. Dezavantaje
- Proiectul si arhitectura sunt gata realizate, nu mai poti schimba nimic la structura acestora
- Nu poti controla structura casei, fundatia si calitatea materialelor, acestea au fost deja alese de
catre altcineva
- Deseori, casele deja construite sunt stil vagon sau duplex, care presupun un spatiu restrans, o
curte mica, o parcare comuna si vecini foarte apropiati, ca in blocurile de apartamente.
In final, este decizia ta daca doresti o achizitie la cheie a unei noi case sau o constructie imobil nou asa cum visezi de ani de zile la locuinta ta. Inainte de a lua o decizie, analizeaza cu grija toate avantajele si dezavantajele si asigura-te ca faci alegerea cea mai potrivita pentru nevoile tale. Daca aceste doua optiuni au ceva in comun, acela este ca ambele presupun costuri si investitii mari, de la care vei putea da inapoi cu greu. De aceea este esential ca decizia ta sa fie definitiva sis a iti satisfaca toate nevoile si preferintele astfel incat sa nu ramai cu regrete!