“Viata unui proiectant este una de lupta; lupta impotriva urateniei.” Massimo Vignelli
Salariile in constructii au cunoscut o crestere impresionanta inca de la inceputul anului. Angajatorii sunt constienti ca muncitorii trebuie sa fie salarizati pe masura daca vor ca acestia sa ramana la locul de munca. Asa cum stim conditiile vitrege din domeniul constructiilor determina foarte multi muncitori sa se reprofileze.
Este destul de greu sa lucrezi pe santier tot timpul anului. Bineinteles ca sunt si lucrari care pot fi executate fara niciun impediment si fara a fi intrerupte pe tot parcursul anului, asa cum ar fi lucrarile de interior precum: montare tamplarie, lucrari de gips-carton, lucrari de instalatii electrice, lucrari sanitare si termice dar si multe altele.
Lucrarile la exterior in schimb se pot realiza doar atunci cand vremea o permite, adica atunci cand afara sunt inregistrate temperaturi pozitive si nu este prea multa zapada.
In conditii grele de iarna mai sunt imposibile si extractia de nisip, extractia de pietris sau lucrari in cariere. Atunci cand temperaturile coboara sub minus 5 grade Celsius nu mai pot fi realizate lucrari in exterior precum turnarea betoanelor sau a asfaltului.
Descopera mai multe despre salariile in constructii
De la data de 1 ianuarie a acestui an salariile in constructii au cunoscut o crestere considerabila. In plus au fost acordate foarte multe facilitati fiscale pentru salariatii in constructii. Salariul mediu net in luna februarie a acestui an in constructii a fost de 2763 lei si este mai mare cu 43% fata de cel din luna februarie a anului trecut. Acest salariu era oferit la un program normal de 167,333 de ore pe luna.
Antreprenorii trebuie sa gaseasca in continuare o modalitate prin care sa isi pastreze angajatii multumiti. Mai ales ca nu isi mai permit sa nu le plateasca acestora salariile pe timpul sistarii lucrarilor de constructii.
- “Salariații cu contract individual de muncă din activitatea de construcții și de producere a materialelor de construcții, ai companiilor membre ale Casei Sociale a Constructorilor, (www.casoc.ro) beneficiază pe perioada întreruperii activității de o indemnizație reprezentând o sumă impozabilă, al cărei cuantum lunar este egal cu 75% din media pe ultimele 3 luni a salariului de bază brut.
- Indemnizația se acordă proporțional cu perioada de întrerupere a activității.
- Perioada de acordare a indemnizației nu poate fi mai mare de 90 de zile calendaristice în intervalul 1 noiembrie al anului de întrerupere a activității-31martie al anului următor.” se mentioneaza in Art.12 din Legea nr 215/1997.
Salariul minim in domeniul constructiilor
Salariul minim in domeniul constructiilor in cursul anului 2020 a fost de 3000 lei. Acesta se ofera pentru un program normal de 8 ore pe zi si se ofera pentru urmatoarele activitati:
- Activitatea de constructii care este definita la codul CAEN 41.42.43 – sectiunea F – Constructii;
- Domeniile care implica producerea a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
- 2312 – Prelucrarea dar si fasonarea sticlei plate;
- 2331 – Fabricarea atat a placilor cat si a dalelor din ceramica;
- 2332 – Fabricarea caramizilor, tiglelor dar si altor produse care sunt utilizate in constructii din argila arsa;
- 2361 – Fabricarea produselor din beton care sunt utilizate in constructii;
- 2362 – Fabricarea produselor din ipsos care sunt utilizate in constructii;
- 2363 – Fabricarea betonului care este utilizat in constructii;
- 2364 – Fabricarea mortarului care este utilizat in constructii;
- 2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos care sunt utilizate in constructii;
- 2370 – Taierea, fasonarea si finisarea pietrei care sunt utilizate in constructii;
- 2223 – Fabricarea articolelor din material plastic care sunt utilizate in constructii;
- 1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie care sunt utilizate in constructii;
- 2512 – Fabricarea de usi si ferestre din metal care sunt utilizate in constructii;
- 2511 – Fabricarea de constructii metalice dar si de parti componente ale structurilor metalice care sunt utilizate in constructii;
- 0811 – Extractia pietrei ornamentale dar si a pietrei pentru constructii, ghipsului, extractia pietrei calcaroase, cretei si a ardeziei care sunt utilizate in constructii;
- 0812 – Extractia pietrisului si nisipului care sunt utilizate in constructii;
- 2351 – Fabricarea cimentului care este utilizat in constructii;
- 2352 – Fabricarea varului si ipsosului care sunt utilizate in constructii;
- 2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a care sunt utilizate in constructii.;
- 711 – Activitati de arhitectura, inginerie dar si servicii de consultanta tehnica.
Cum se calculeaza salariile in constructii?
Pentru inceput angajatorul trebuie sa tina cont de toate cele mentionate mai sus. Asadar, pentru un salariu brut de 3.000 de lei, salariul net al acestuia va fi de 2.362 lei iar costul total pe care angajatorul il va suporta va fi de 3.010 lei.
Cum sunt platitii muncitorii in constructii in alte tari din UE
Franta
In Franta salariile in constructii sunt destul de multumitoare. Astfel muncitorii in domeniul constructiilor erau platiti in anul 2015 cu 30.5 euro pe ora in timp ce costul mediu la nivel national era de 35.7 de euro pe ora. Bineinteles ca pana in prezent salariul acestora a mai crescut.
Austria
In Austria muncitorii din domeniul constructiilor erau platiti in cursul anului trecut cu 31.5 de euro pe ora in timp ce costul mediul din acest domeniu era 32.2 de euro la nivel national.
Finlanda
Finlanda ofera salarii in constructii destul de bune. Muncitorii in costructii castigau in cursul anului trecut 34.1 de euro pe ora, un salariu destul de bun in comparatie cu tara noastra.
Belgia
Belgia se poate lauda cu salariile in constructii. Muncitorii din domeniul constructiilor era platiti in anul 2015 cu 34.5 de euro pe ora in timp ce la nivel national costul era de 41.1 de euro pe ora. Salariul muncitorilor in constuctii a crescut destul de mult pana in prezent.
Danemarca
Danemarca este o alta tara care se poate lauda ca salariile in constructii. Astfel muncitorii din domeniul constructiilor erau platiti in anul 2015 cu 38.2 de euro pe ora in timp ce costul mediu la nivel national era de 42.7 de euro pe ora.
Suedia
In Suedia salariile in constructii sunt mai mult decat multumitoare. Muncitorii in constructii aveau un salariu de 39 de euro pe ora in domeniul constructiilor in timp ce costul mediu la nivel national era de 40.1 de euro.
Poti primi mai usor toate informatiile de care ai nevoie
Daca vrei sa primesti mai usor informatiile de care ai nevoie trebuie sa accesezi BCTR. Aici ai siguranta unor informatii corecte si cu exemple cat mai clare.
Este necesar sa ai o sursa de incredere de unde sa primesti ultimele schimbari in domeniul constructiilor. Toate companiile inscrise pe BCTR iti vor pune la dispozitie informatiile pe care le soliciti.
Alte articole recomandate