“Nu construiesc pentru a avea clienti. Am clienti pentru a construi.” Ayn Rand
Fundatia este un element esential deoarece ridicarea ei depinde de structura intregii locuintei. Este foarte important sa respecti cateva etape deoarece o fundatie executata gresit se va dovedi a fi costisitoare si dificil de reparat. Poti obtine oferte lucrari constructii daca vei intra pe BCTR si iti vei posta proiectul. Vei vedea ca vei primi tot mai multe oferte si ca vei putea alege cea mai buna companie pentru tine.
Inainte de a incepe realizarea constructiei trebuie sa ai in vedere
- Evaluarea solului
Ininate de a stabili proiectul casei este foarte important sa discuti cu inginerul proiectant care sa faca o evaluare a locului unde va fi realizata fundatia. Acesta va obtine datele care sunt necesare pentru determinarea dimensiunii casei.
In ceea ce priveste solul este recomandat sa discuti cu un geolog care sa efectueze un studiu geotehnic. Acesta iti va oferi o informatie clara cu privire la calitatea solului si iti va spune daca fundatia care va fi construita pe acel teren va fi rezistenta sau nu. Se va stabili calitatea si tipul solului, inclinatia acestuia si nivelul de coezivitate, adancimea de inghet si a panzei freatice dar si riscul seismic.
Este foarte important sa stabilesti care este adancimea fundatiei astfel incat sa fie mai mare decat adancimea de inghet din acea zona. Atunci cand se stabileseti calitatea solului se va putea stabili si grosimea fundatiei dar si cate santuri umplute cu neton sunt necesare ca sa construiesti o structura rezistenta. Pe BCTR vei gasi oferte lucrari constructii care sa iti ofere rezultatele pe care le astepti.
- Pregatirea solului
Odata ce ai stabilit locul potrivit pentru fundatia casei poti trece la etapa de pregatire a terenului. Mai exact, trebuie sa indepartezi vegetatia de pe locul unde vei turna fundatia fie ca este vorba de plante, butasi sau gazon.
In cazul in care exista constructii sau fundatii mai vechi acestea trebuie sa fie demolate si molozul trebuie sa fie indepartat complet.
- Trasarea fundatiei
Trasarea fundatiei este un pas la fel de important. Acum trebuie sa realizezi masuratorile necesare inainte sa incepi saparea santurilor. Trasarea fundatiei trebuie sa aiba loc prin doua modalitati, si anume:
- Topografiei
Masuratorile facute de un topomestrist te vor costa in plus si vei avea cu siguranta ca sunt realizate in mod corect si exact. Mai exact masuratorile si marcajele sunt facute in baza unui proces verbal.
- Masuratori manual
Realizarea masuratorilor manual dureaza mai mult decat cele topografice si sunt mult mai greu de realizat. Mai intai de toate trebuie sa stabilesti care sunt limitele terenului pe care vei construi fundatia prin infigerea unor tarusi in fiecare colt al terenului. Tarusii trebuie sa fie amplasati in afara zonei de lucru unde vei sapa santurile la o distanta de aproximativ de 1,5 m si o vei putea mentine si pe durata executarii lucrarilor.
Urmatorul pas este acela de a trasa axele casei cu ajutorul unor sarme sau unor sfori prinse de capre. Caprele sunt compuse din doi tarusi verticali din lemn care sunt uniti de o scandura orizontala pe care este fixat un cui in zona din mijloc. Fix din acest cui vei lega sfoara sau sarma cu care vei putea determina traseul axei. Companiile specializate precum BCTR iti vor pune la dispozitie cele mai bune oferte lucrari constructii care sa iti asigure locuinta pe care o doresti.
Etapele pe care sa le parcurgi atunci cand torni fundantia casei
Construirea fundatiei este un pas destul de amplu. Trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte. Pentru inceput trebuie sa urmezi cele mentionate mai jos.
Saparea fundatiei
Exista doua moduri in care poti sapa fundatia, si anume:
- Sapatura generala – este de cele mai multe ori folosita pentru constructii mari sau pentru casele cu demisol sau subsol. In plus este destul de greu de realizat si vei avea nevoie de un buldoexacavator.
- Sapatura cu santuri – este cea mai des folosita pentru constructia caselor.
Santurile trebuie sa fie sapate in functie de directia axelor deja trasate. De cele mai multe ori santurile sunt suficiente pentru a putea cofra betonul pe care urmeaza sa il torni.
Turnarea fundatiei
In santurile sapate vei putea turna primul strat de beton care are un scop clar, si anume sa elimine orice neregularitate a terenului. In plus tot pe acest beton vei mai putea monta si stalpii fundatiei. Pentru turnarea fundatiei este recomandat sa folosesti cel mai bun beton adica cel de tip C12/15 sau C16/20 care este mult mai rezistent.
Betonul se realizeaza prin amestecarea cimentului cu apa si cu alte materiale agresate precum: balast, nisip sau pietris.
Pentru mai multe detalii cu privire la turnarea fundatiei poti discuta cu mai multi specialisti de pe BCTR. Aici vei gasi cele mai bune oferte lucrari constructii care sa reflecte un cost real pentru constructia ta.
Compactarea betonului
Dupa turnarea betonului este recomandat ca acesta sa fie compactat. Compactarea betonului are un rol foarte important si anume de a reduce golurile de aer.
Compactarea se poate face atat cu ajutorul unei lopeti cat si mecanic. Durata vibrarii betonului este cuprinsa intre 5 si 30 de secunde si trebuie sa fie facuta cat mai repede dupa turnarea betonului. Betonul va incepe sa se intareasca in aceasta forma.
Armarea fundatiei
Armarea fundatiei este cea care asigura rezistenta structurii asa ca este foarte important sa o realizezi in mod corect. Mai intai trebuie sa montezi o talpa armata pe betonul de egalizare dupa care vei trece la realizarea armaturilor care sunt realizata din mai multe bare de otel beton si care sunt legate intre ele cu rame de tip etrieri din otel beton.
Tot in aceasta etapa se mai monteaza si armaturile stalpilor de rezistenta. Acestea sunt formate din cateva bare orizontale care sunt prinse intre ele.
Cofrarea fundatiei
Aceasta este etapa in care fundatia va fi ridicata deasupra solului si reprezinta soclul casei. Ca sa poti ridica fundatia peste nivelul solului trebuie sa realizezi cofraje pentru sustinerea betonului.
Pentru realizarea cofrajului poti folosi cateva scanduri de brad care sa aiba o grosime de aproximativ 2,5 cm.
Turnarea placii zero
Este ultima etapa din construirea fundatiei si este realizata din mai multe straturi de materiale. Acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi intocmai:
- Golurile care au ramas dupa cofrare trebuie sa fie umplute cu straturi de pamant si nu trebuie sa fie mai groase de 30 cm.
- Toarna un start de pietris cu o grosime de aproximativ 10 cm.
- Acopera stratul de pietris cu o membrana hidroizolanta cu crampoane si cu placi de polistiren extrudat.
- Aseaza o plasa sudata pe care o vei lega cu centura elevatiei. Poti lasa putin spatiu intre stratul de polistiren si plasa astfel incat betonul sa ajunga si el sub plasa.
Cele mai bune oferte lucrari constructii doar pe BCTR
Constructia unei case nu este un lucru usor. Fundatia are un rol elementar in aceasta constructie si trebuie sa fie realizata calitativ. Pe BCTR vei gasi cele mai bune oferte lucrari constructii care sa iti asigure locuinta de care ai nevoie.
Alte articole recomandate: