fbpx

“Ingineria nu este stiinta. Stiinta studiaza evenimentele particulare pentru a gasi legi generale. Proiectarea inginereasca ne determina sa folosim legile pentru a rezolva o problema particulara. Acest lucru este mai apropiat de arta sau mestesug.” Ove Arup
Autorizatia de constructie a unei case este un document care se elibereaza in maxim 30 de zile de la data depunerii documentatiei. Pe bursa de constructii poti afla mai multe detalii cu privire la autorizatia de constructie.

Se poate construi o casa fara autorizatie de constructie?Ce implica autorizatia de constructie si ce se poate construi fara aceasta

 1. Cine elibereaza autorizatia de constructie?

Ei bine, autorizatia de constructie este un document care este solicitat la Primaria locala, la Biroul de Urbanism din cadrul Primariei.  Ca sa poti obtine acest document trebuie sa depui la primarie un dosar complet care sa contina proiectul de autorizare primit de la proiectanti, avizele si acordurile solicitate prin Certificatul de Urbanism si actele de proprietate. Dupa ce primesti autorizatia din partea autoritatilor poti demara realizarea constructiei. Bineinteles ca acest lucru este valabil doar pentru anumite constructii. Pe bursa de constructii poti afla care sunt constructiile care au nevoie de autorizatie de constructie si care sunt cele care nu necesita acest document.

 1. Care este valabilitatea autorizatiei de constructie

Autoritatea care emite autorizatia va stabili si care este termenul de valabilitate dar si durata de executie a lucrarilor. Asa cum legea prevede, mai exact art.7 ali.5 din Legea 50/1991 care prevede ca perioada de valabilitate este stabilita cu cel mult 12 luni de la data emiterii. Un interval in care se poate ca proprietarul sau cel care solicita autorizatia este obligat  sa inceapa lucrarile de constructie.

Daca totusi persoana in cauza nu reuseste sa faca acest lucru, la cerere autorizatia de construire se mai poate prelungi cu inca un an.

 1. Cat costa autorizatia de constructie?

Taxa pentru eliberarea autorizatiei de constructie depinde foarte mult de costul final al constructiei. Mai exact, reprezinta 0.5% din intreaga valoare autorizata a lucrarilor de constructii. Prelungirea autorizatiei de construire mai prevede si o taxa in valoare de 30% din valoarea taxei pentru eliberarea autorizatiei initiale.

 1. Care sunt actele necesare pentru eliberarea autorizatiei de construire

Daca vrei sa realizezi o constructie trebuie sa stii ca autorizatia de constructie se obtine in urma depunerii unor acte. Aceste acte sunt:

 • Cerere tip pentru emiterea autorizatiei de construire
 • Copie certificate de urbanism
 • Acte care atesta dreptul la proprietate – o copie legalizata
 • Documentatie tehnica pentru autorizarea lucrarilor de constructie care trebuie sa cuprinda referatul de verificare a rezistentei cladirii semnat si verificat in original in 2 exemplare
 • Avizele si acordurile de amplasament care sunt specificate in Certificatul de Urbanism
 • Chitanta care dovedeste achitarea taxei si care ajuta la eliberarea autorizatiei de construire.

Se poate construi o casa fara autorizatie de constructie?

 • Casele pe rotiSe poate construi o casa fara autorizatie de constructie?

Locuintele pe roti sunt tot mai des intalnite in tara noastra.  Casele pe roti sunt atat de populare deoarece nu necesita autorizatie. Asta este datorita in mare parte rotilor. Aceste roti tin loc de fundatie si inseamna ca locuinta ta poate fi amplasata oriunde.  Gandeste-te ca aceasta locuinta se poate muta dupa bunul tau plac cu o singura conditie pe care legea te obliga sa o respecti, mai exact inaltimea minima a acesteia trebuie sa fie de 2.55 metri.

Nu trebuie sa refuzi aceasta idee din prima. Vei ramane surprins sa descoperi ca o casa pe roti poate sa iti ofere acelasi confort ca o casa traditionala.  Daca sunt realizate in mod calitativ, casele pe roti iti pot oferi caldura de care ai nevoie pe timpul iernii si racoare pe timpul verii. Mai mult de atat acestea pot fi dotate cu apa curenta, electricitate si caldura.

 • Casele din containere

Locuinta din containere este una pentru care nu ai nevoie de autorizatie. Pe piata vei putea gasi containere cu inaltimi de peste 2.6 metri iar lungimea cea mai des intalnita a acestora este de 6 metri si o latime de 3 -3.5 metri. Pretul unui container porneste de la 2.700 euro pe bucata fara TVA si poate ajunge chiar si la 9.000 de euro fara TVA iar aceasta diferenta este data de materialul care a fost utilizat si multe altele.

Ce riscuri iti asumi daca nu respecti legislatia

Pe bursa de constructii poti afla mai multe detalii despre autorizatia de constructie. Daca domeniul constructiilor este nou pentru tine este recomandat sa apelezi la sfaturile unui profesionist care sa te indrume si care sa iti prezinte pasii pe care trebuie sa ii parcurgi. Nu este deloc usor sa realizezi o constructie chiar daca ai langa tine o companie specializata.

Lucrarile care sunt realizate fara autorizatie de construire atunci cand este obligatoriu sa o detii inseamna ca legislatia este incalcata. Consecintele pe care le vei suporta sunt: sanctiune contraventionala, imposibilitatea de a obtine inscrierea constructiei intr-un registru  prin care sa dovedesti apartenenta acesteia si eventualitatea unor conflicte cu vecinii cu care pot ajunge chiar si in instanta.

Amenda pentru realizarea unei constructii fara autorizatie de constructie desi era obligatorie este undeva intre 10.000 si 100.000 de lei. Legea cu nr. 50/1991 prevede “Decizia menținerii sau a desființării construcțiilor realizate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia se va lua de către autoritatea administrației publice competente, pe baza planurilor urbanistice și a regulamentelor aferente, avizate și aprobate în condițiile legii, sau, după caz, de instanță”.

Se poate construi o casa fara autorizatie de constructie? Informatii complexe si corecte pe bursa de constructii

Este absolut firesc sa iti doresti sa ai parte de informatii corecte, mai ales atunci cand la mijloc este siguranta ta.  Domeniul constructiilor este foarte amplu si sunt necesare foarte multe documente pentru a putea avea parte de o locuinta. Pe bursa de constructii poti intra direct in legatura cu mai multe companii specializate care te vor putea ajuta in tot acest proces dificil. In plus va fi mult mai usor sa afli care sunt documentele de care ai nevoie pentru a avea parte de locuinta la care visezi.

Bursa de constructii este locul din care iti poti procura toate informatiile dar si o echipa serioasa si profesionala pe care sa te bazezi in orice moment.In plus vei putea primi mai multe oferte de pret la proiectul pe care il postezi si o vei putea alege pe cea mai potrivita pentru tine.

Alte articole recomandate:

Cum se construieste fundatia casei – sfaturi , idei si reguli

Cum poti avea parte de constructii ideale