“Dacă vă aduceți aminte de forma lingurii la masa de prânz, trebuie să fie forma greșită. Lingura și litera sunt instrumente; unul pentru a lua mâncare din castron, cealaltă pentru a lua informații de pe pagină … Când este un design bun, cititorul trebuie să se simtă confortabil deoarece scrisoarea este atât banală, cât și frumoasă.” Adrian Frutiger
Ori de cate ori ne gandim la constructii civile, ne gandim la acele locuinte care au nevoie de toata atentia noastra. Tencuiala este un element esential atat din punct de vedere estetic cat si termic sau fonic. Este foarte important sa dtii ce tip de tencuiala sa aplici si unde dar si care sunt pasii pe care sa ii urmezi pentru a avea parte de cel mai bun rezultat.
Tencuiala poate fi aplicata atat la interiorul cat si la exteriorul caminului. Tipul de tencuiala de care vei avea parte depinde de mai multi factori. Printre cei mai importanti factori putem enumera modul de aplicare si de executare dar si al materialului pe care se aplica.
Care este rolul tencuielii unei case
Tencuiala in constructii civile consta in aplicarea unui strat de mortar peste zidarie si pe tavan. Aceasta are scopil de a netezi dar si de a decora suprafetele. Dupa ce peretii sunt izolati, tencuiala este utilizata pentru a nivele suprafete si pentru a elimina denivelarile care exista.
Dupa ce este realizata tencuiala se va putea include un tapet sau alte moduri de decorare dupa preferintele clientului.
De cele mai multe ori pot fi tencuite mai multe suprafete, precum: beton, caramida. Tencuielile pot fi de mai multe tipuri, depinzand de locul, materialul care se aplica dar si de modul de prelucrare .
Pentru constructii civile tencuitul este un pas esential deoarece indeplineste un rol important in protectie dar si de igiena. Atunci cand se usuca, tencuiala are un sigiliu care nu permite sunetelor sa treaca si ajuta foarte mult la izolarea fonica.
Cel mai important rol al tencuielii este acela de a acoperi neregularitatile dar si denivalarile de pe diverse suprafete. In acest mod contribuie la imbunatatirea aspectului constructiilor civile.
Cate tipuri de tencuiala exista
In procesul de finisare a unei constructii civile sunt mai multe moduri prin care poti folosi tencuiala. In continuare vei descooperi cate tipuri de tencuiala exista si la ce se poate utiliza.
Tencuielile se pot imparti dupa locul in care se aplica
- Tencuiele interioare
Tencuielile interioare se vor aplica mai intai pe tavan dupa care se vor aplica pe pereti. Modul de aplicare a acestei tencuieli este de jos in sus
- Tencuieli exterioare
Mortarul folosit va avea parte de o clasa mai mare fara de cel care este utilizat pentru o tencuiala interioara.
Modul in care tencuiala a fost prelucrata
- Tencuieli brute
Aceste tipuri de tencuieli au parte de fata vizibila prelucrata sumar si sunt utilizate unde nu se cer fete perfecte plane. Scopul final al acestora este acela de a proteja peretele. Tencuielile brute se pot utiliza la subsoluri, calcane dar si in pod.
- Tencuieli simple
Aceste tipuri de tencuieli sunt acelea la care fata vizibila este netezita cu drisca. Aceste sunt cele mai utilizate in constructii civile si se folosesc cel mai des la caldirile penttu locuit, la magazine, la birouri dar si la incaperi de mica importanta.
- Tencuieli gletuit
Sunt tencuieli simple care sunt acoperite cu un strat subtire de var sau de ipsos. Acest strat este netezit cu drisca speciala metalica. Tencuielile gletuit se utilizeaza cu incredere in incaperi de locuit, birouri dar si cladiri social – culturale.
- Tencuieli silviste
Aceste tipuri de tencuieli au fata vizibila a grundului din mortar de ciment si este prelucrata in mod special cu lapte de ciment si este netezita cu o drisca de otel pana cand se obtine o suprafata neteda si lucioasa.
Tencuielile mai pot fi impartite dupa modul in care sunt executate
- Tencuieli umede
Aceste tipuri de tencuieli se obtin aplicand mortarul direct pe suprafata de tencuit. Se poate aplica manual sau cu ajutorul unor scule simple precum mistrie, cancioc sau malaxor. Se mai poate realiza se mecanizat cu ajutorul unor utilaje si cu ajutorul unor dispozitive speciale asa cum ar fi: pompele de mortar, masini de tencuit sau injectoare.
- Tencuieli uscate
Aceste tipuri de tencuieli in constructii civile se executa din placi care sunt gata confectionate in fabrici. Acestea se prind de suprafata peretului prin cuie sau sunt lipite cu ipsos sau cu masticuri bituminoase. Aceste tencuieli nu se aplica in incaperi cu umiditate mare.
- Tencuieli aplicate pe materiale prefabricate
Se realizeaza in fabrici isi in ateliere de prefabricatie prin cuie sau care sunt lipite cu tencuiala care este aplicata pe ele.
Tencuieli in functie de spatiile pentru care au fost create
- Tencuieli impermeabile
Se vor obtine prin sclivisirea fetei aparente a tencuielilor care sunt executate cu mortar de ciment. Acest lucru se realizeaza prin introducerea in mortarul de ciment a unor substante speciale care vor oferi un grad mai mare de impermeabilitate tencuielii.
- Tencuieli antiacide
Aceste tipuri de tencuieli rezista cu brio la actiunea substantelor chimice si se obtin cu ajutorul unor materiale speciale
- Tencuieli acustice
Au scopul de a absorbi sunetele in salile de spectacole si se executa cu un agrehat poros.
Cum pregatesti compozitia mortarului?
Compozitia mortarului este realizata dintr-un dozaj de liant mai redus si care are un raport apa/ciment mai mare. Clasa mortarului utilizat la tencuiala se va face in functie de locul in care urmeaza sa fie aplicata tencuiala.
BCTR te ajuta sa ai parte de o tencuiala calitativa
Daca vrei sa ai parte de cel mai bun rezultat atunci poti apela cu incredere la BCTR. Aici vei gasi echipe intregi care sa iti ofere cele mai bune rezultate. Echipele de constructii iti pot oferi constructii civile calitative pe care sa te poti baza in orice moment.
Tencuiala este un aspect important in constructii civile si ai nevoie sa faci inca de la inceput cea mai buna alegere. Cu cat toate aceste detalii sunt mai calitative cu atat vei avea siguranta ca ai parte de o casa perfecta si rezistenta.
Bursa Constructii Tale Romania – alegerea pentru constructii sigure
Alte articole recomandate: