fbpx

 “Dacă constructorii construiesc construcţii precum programatorii scriu programe, atunci prima ciocănitoare care va veni va distruge civilizaţia omenească“ Legea lui Weinberg.

Cand este obligatorie autorizatia de construireAutorizatia de construire este un act eliberat de autoritatea publica locala in baza caruia, solicitantul poate efectua anumite lucrari de constructie. Mai trebuie sa stii ca autorizatia de constructie este eliberata de Serviciul de Urbanism din cadrul Primariei din zona in care se afla amplasat terenul.

In general aceasta autorizatie de construire este necesara pentru constructii civile dar si pentru mai multe tipuri de constructii. Vei primi toate informatiile de care ai nevoie daca vei apela la o firma de constructii care sa iti ofere informatiile de care ai nevoie.

 Descopera mai multe informatii despre autorizatia de construire in constructii civile

Perioada de valabilitate a autorizatiei de construire

Autorizatia de construire este valabila timp de 12 luni de la data emiterii si se mai poate prelungi cu inca 12 luni de la data emiterii acesteia. In tot acest interval solicitantul este obligat sa inceapa lucrarile. Daca nu vei incepe lucrarile sau nu le vei finaliza in termenul stablit va duce la pierderea autorizatiei. Bineinteles ca va fi necesara emiterea unei noi autorizatii de construire. In cazul in care nu se vor modifica caracteristicile atunci se va putea emite o noua autorizatie de construire dar fara sa mai fie necesar un nou certificat de urbanism.

Taxa de eliberare a autorizatiei de constructie reprezinta 0.5% din valoarea totala a constructiei care este stabilita pe baza declaratiei tale. Aceasta se mai calculeaza si in suprafata desfasurata a constructiei si in cazul persoanelor fizice 1% din valoarea lucrarilor de constructii civile in cazul persoanelor juridice.

Lucrarile pentru care ai nevoie de autorizatie de constructie

Ori de cate ori vrei sa realizezi constructii civile trebuie sa te gandesti daca are nevoie sau nu de autorizatie de constructie. Constructia pe care o realizezi trebuie sa fie una care sa indeplineasca conditiile legale si pentru asta trebuie sa urmezi fiecare pas intocmai.

Iata care sunt constructii civile pentru care ai nevoie de autorizatie de constructie

 • In momentul in care se construiesc, se modifica, se extind sau se reconstruiesc constructii civile
 • In momentul in care se construieste, se modifica, se extinde sau se reconstruieste un monument istoric
 • Pentru lucrarile cu caracter provizoriu
 • Pentru escavarile si forajele pentru sutudiile geotehnice, balastiere, sonde de gaze si petrol
 • Reconstructia si modernizarea retelelor de comunicatii, a celor aeriene si subterane, a cailor de transport, a retelelor de distribuire a energiei electrice si celei termice, a amenajarilor de spatii vrzi, parcuri, piete si tot ce tine de domeniul public
 • Amplasarea corturilor, casutelor si a rulotelor

Lucrarile care se pot realiza cu usurinta fara autorizatia de constructie

Asa cum ne-am fi asteptat exista si situatii in care pentru anumite tipuri de constructii civile nu ai nevoie de autorizatie de constructie. O companie specializata in domeniul constructiilor te poate sfatui si iti poate indica care sunt actele necesare ca intreaga constructie sa fie una stabila.  Tot aceasta companie te va ajuta si sa respecti toate regulile impuse de autoritatile statului roman.

Iata care sunt lucrarile care se pot realiza fara a mai fi necesara autorizatia de constructie

 • Reparatii la acoperisurile care necesita asta sau la terase, atunci cand se schimba forma acestora si cand nu se schimba materialele din care sunt realizate
 • Reparatii in ceea ce priveste tamplaria interioara si cea exterioara atata timp cat se pastreza forma si marimile golurilor
 • Reparatii si lucrari care au loc la sobele de incalzit
 • Pentru zugravelile interioare dar si pentru cele exterioare atata timp cat nu se modifica constructia
 • Reparatii realizate la pardoseli
 • Reparatii cu trotuarele, cu zidurile de rezistenta si cu scarile de acces fara a se modifica insa constructia
 • Foraje si sondaje geotehnice de pana la 5 m adancime
 • Mentenata si reparatiile infrastructurii retelelor de comunicatie care se realizeazat atat in extravilan cat si intravilan, este necesara insa mentinerea functiunilor initiale

Documentatia care este necesara pentru emitarea autorizatia de construireCand este obligatorie autorizatia de construire

Atunci cand vrei sa realizezi constructii civile si vrei ca totul sa fie conform legii este necesar sa acorzi o atentie deosebita actelor. Ai in primul rand nevoie de o autorizatie de construire dupa care poti sa demarezi procesul de constructie al cladirii de care ai nevoie.

Documentatia care este necesara pentru a obtine autorizatia de construire este de fapt un dosar, care trebuie sa cuprinda urmatoarele:

 • Actul care dovedeste proprietatea asupra imobilului
 • Cererea in urma careia se va emite autorizatia de contruire, aceasta cerere trebuie sa cuprinda si o anexa cu toate elementele de identificare dar si cu datele tehnice
 • Certificatul de urbanism
 • Proiectul de autorizare pentru inceperea lucrarilor de contructie in doua exemplare
 • Alte avize care sunt stabilite prin certificatul de urbanism
 • Fise tehnice care sunt necesare pentru dobandirea avizelor cerute prin certificatul de urbanism
 • Declaratie pe proprie raspundere cum sa imobilul nu se afla sub litigiu
 • Plata taxei pentru emiterea autorizatiei de construire
 • Plata taxelor legale care sunt necesare pentru avizele respective
 • Proiectul propiu zis in care sunt incluse desenele tehnice
 • Studii cerute prin certificatul de urbanism – doua exemplare

Totodata se mai pot executa fara sa ai nevoie de autorizatie de constuire si amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau inchise care sunt destinate presei, cartilor sau a florilor care sunt amplasate direct pe sol si care nu au fundatii sau platforme.

Cand este obligatorie autorizatia de construireBanca Constructiilor Tale Romania iti poate oferi toate informatiile de care ai nevoie

Atunci cand vrei sa ai parte de constructii civile care sa se ridice la inaltimea asteptarilor si care sa functioneze conform legii atunci trebuie sa colaborezi cu o firma de constructii prezenta pe Banca Constructiilor Tale Romania.

In cadrul acestei platforme vei gasi doar companii din domeniul constructiilor care sunt capabile sa iti ofere cele mai bune sfaturi. Ai nevoie de o constructie pe care sa te poti baza dar si de documente care sa ateste ca intreaga lucrare este realizata conform legii.

Domeniul constructiilor este unul complex si ai nevoie de cele mai bune sfaturi daca vrei ca totul sa decurga cat mai bine posibil. Indemanarea si experienta unei firme de constructii in mod sigur isi va spuna cuvantul.

Banca Constructii Tale Romania – alegerea pentru constructii sigure

Alte articole recomandate:

Informatiile cele mai importante despre o casa la calcan

Care este rolul devizelor in constructii