fbpx

“Cand sunt intrebat in ce cred, spun ca in arhitectura. Arhitectura este mama artelor. Imi place sa cred ca arhitectura conecteaza prezentul cu trecutul si tangibilul cu intangibilul.” Richard Meier

Ce este zidaria portanta si cum se realizeazaPutem spune ca avem parte de constructii de calitate atunci cand structura de rezistenta a unei cladiri este bine realizata. Ca sa putem avea parte de locuinta pe care o dorim trebuie sa investim foarte mult in modul in care aceasta este realizata. Atat echipa de muncitori cat si materialele investite trebuie sa fie de cea mai buna calitate.

Ce este zidaria portanta?

Constructia realizata din zidarie portanta este cea care ofera cladirilor viata indelungata dar si pereti puternici. Fiecare parte din structura realizata este cea care transporta sarcina catre fundatie dupa care acea sarcina este transferata in sol.

Intr-o astfel de zidarie nus e pot realiza gauri in pereti pentru a se face legatura dintre doua inceperi fara acordul unui expert tehnic. Greutatea acelor pereti ajuta foarte mult la mentinerea cladirii stabile dar si rezistente importiva factorilor externi asa cum ar fi cutremurele sau vantul.

Ce tipuri de materiale se pot utiliza in zidaria portanta

Materialele cu care se pot realiza peretii portanti sunt de cele mai multe ori alese de proiectant sau de beneficiar. Criteriul principal este tipul cladirii care urmeaza sa fie construita. In continuare vei descoperi care sunt materialele pe care le putem utiliza in zidaria portanta.

Iata care sunt toate aceste materiale

Caramida portanta

Caramida portanta este  materialul cel mai des folosit pentru ridicarea zidariei structurale. Aceasta are un coeficient foarte bun de izolatie termica iar blocurile ceramice sunt recunoscute ca fiind elemente calde. In marea majoritate a cazurilor nu este necesara completarea cu sisteme speciale termoizolatoare si fonoizolatoare.

Durata executiei pentru peretii portanti din caramida este un alt element pe care trebuie sa il ai in vedere. Avand in vedere ca este vorba de caramida duarata este mult mai lunga iar manopera este mai scurta in comparative cu alte materiale.

Peretii din caramida iti vor asigura constructii de calitate si reprezinta o alegere perfecta pentru casele rezidentiale, axene gospodaresti, case de vacanta, cladiri mici pentru firme si hoteluri care au capacitate mica sau medie.

Beton armat

Constructia care este realizata cu pereti din beton armant este  mult mai practica si asta datorita rezistentei de lunga durata si a rigiditatii mari.

Zidaria cu pereti din beton armat mai poate fi facuta pe pereti prefabricati. Constructorul este cel care va face alegerea si asta in functie de cost dar si de productivitate. De cele mai multe ori zidaria portanta cu pereti din beton este utilizata in cladiri mari de birouri, blocuir de locuinte sau depoztie. Se foloseste destul de rar la casele rezidentiale.

Metal

Zidarea unei structuri din profile metalice este un sistem destul de permisiv si este potivit pentru toate tipurile de finisahe atat exterioare cat si interioare. Structura metalica este recomandata pentru realizarea halelor, spatiilor industriale, garaje sau cladiri de productie.

Care sunt avantajele si dezavantajele uneo zidarii portante

In mod clar zidariile portante te pot ajuta sa ai parte de constructii de calitate. Acest tip de zidarie poate aduce atat avantaje cat si dezavantaje unei cladiri.

AvantajeCe este zidaria portanta si cum se realizeaza

  • Asigura o buna rezistenta pentru montare prin suspendare pe pereti a mobile sau a altor dispozitive.
  • Asigura un indice ridicat de protectie termica dar si fonica a camerelor din cladire.
  • Pentru protectie suplimentara se realizeaza prin aplicarea la interiorul dar si la exteriorul peretilor portanti sisteme de termo, hidro si fonoizolatie.
  • Permit extinderea pe plan vertical a claditii cu pana la 4 etaje inaltime. Materialele cu care se construiesc noilor etaje se aleg atat in functie de cota de inaltare cat si de cea a domeniului de activitate al cladirii.

Dezavantaje

  • Atunci cand se folosesc blocuri ceramice se pot produce pierderi in timpul construirii asta mai ales din cauza faptului ca toate acele caramizi se pot deteriora usor daca nu sunt manevrate cu atentie.
  • Zidaria portanta are nevoie de mai mult timp si de mai multa atentie pentru ca proiectul final sa poata fi realizat.
  • Zidaria portanta care este realizata din structuri metalice nu poate oferi o termoizolatie eficienta si are un nivel de atenuare fonica de calitate
  • Peretii structurali nu pot fi demolati si nici nu se pot executa lucrari de taiere a unor anumitor portiuni ale acestora fara sa fie necesar acordul unui expert.

Cum se realizeaza zidaria portanta

 

Pasul 1 – Realizarea unui mod de lucru

Materialul are un rol esential. Este necesar sa se realizeze cofrajele si sa se insereze armatura. Peste centura turnata trebuie sa se zideasca caramizile astfel incat sa ai parte de constructii de calitate.

Pasul 2 – Construierea peretilor portanti

Se va respecta procedura standard de lucru care este specifica materialului folosit. Este necesar sa se foloseasca utilajele si echipamentele potrivite ca structura finala sa fie cea pe care o doresti.

Mai este necesara si realizarea unei hidrolatii impotriva umezelii. Corpurile de zidarie au nevoie sa ajunga la o umiditate optima pentru aderenta mortarului si pentru a avea parte de constructii de calitate.

Pasul 3 – Conectarea peretilor de piesele de rezistenta

Caramizile se pot aseza pe patul de mortar dupa de au fost aduse la temperatura si la umiditatea mult dorita. Elementele de zidarie se pot aseza pe orizontala iar mortarul va fi apicat atat in gaurile dintre piesele de caramida cat si in rosturile acestora.

Pasul 4 – Lucrari de finisare

Finisarea trebuie sa fie realizata in aceeasi concordant cu celelalte finisaje realizate pentru piesele de rezistenta. Trebuie sa mai ai in vedere tipul de tencuiala si vopseaua lavabila pe care vrei sa o aplici astfel incat sa obtii constructii de calitate.

Ce este zidaria portanta si cum se realizeazaBCTR iti ofera constructii de calitate

Daca vrei sa ai parte de cele mai bune rezultate atunci apeleaza la BCTR. Din cadrul aceste platforme vei putea gasi companiile care iti vor asigura constructii de calitate. Poti avea incredere ca firma cu care vei colabora iti va asigura constructia pe care o doresti.

Apeleaza la BCTR si vei avea parte de constructia la care visezi in cel mai scurt timp posibil.

 

Banca Constructiilor Tale Romania – calitate mai presus de orice

Alte articole recomandate:

Cum se construieste o mansarda si care este rolul acesteia

 

Casele subterane tip hobbit noua tendinta in materie de locuinte