fbpx

“Nu trebuie sa ne uitam la frumusetea unei cladiri; constructia fundatiei va trece prin proba timpului.” David Allan Coe

Stii ce este o expertiza tehnica constructii? Aceasta este un document tehnic care este realizat de un expert tehnic autorizat de catre Ministerul Dezvoltarii.  In urma acestei expertize tehnice se stabilesc anumite evaluari de natura tehnica asupra unei constructii si se fac recomandari pentru imbunatatirea acesteia.

Cea mai uzuala expertiza tehnica constructii

Cea mai uzuala expertiza tehnica constructii este cea prin care se determina starea tehnica a structurii de rezistenta a unei cladiri. Atunci cand se realizeaza aceasta expertiza se trag anumite concluzii cu privire la evaluarea structurala si a capacitatii portante a imobilului. Expertul tehnic care se va ocupa de aceasta expertiza va face pe baza unei metodologii legiferate incadrarea constructiei in clase de risc seismic.

Siguranta structurala a unei cladiri poate fi incadrata de expertul tehnic intr-o clasa seismic numerotata de la I la IV. In prima clasa poate intra acele cladiri cu risc mare de prabusire in cazul unui sesim iar in calda IV intra toate cladirile la care sunt asteptate degradari nestructrale minore.

Constructiile noi se realizeaza intotdeauna in clasa de risc seismic IV. Constructiile care suporta anumite interventii se vor incadra intr-una din clasele seismice III sau IV.

  Cele mai usuale expertize tehnice pentru constructii

  1. Expertiza tehnica de alipire la calcan

Expertiza tehnica de alipire la calcan trebuie sa aiba loc atunci cand iti doresti sa construiesti un imobil care sa se situeze in imediata apropiere de un alt imobil. Aceasta este necesara pentru a putea determina care este starea constructiei existente dar si pentru a stabili ce masuri trebuie sa iei pentru ca alipirea sa se poata realiza in deplina siguranta. In articolul urmator https://bctr.ro/ce-inseamna-calcan-in-constructii vei descoperi tot ce inseamna calcanul in constructii.

  1. Expertiza tehnica de demolare

Aceasta expertiza tehnica este necesara atunci cand doresti demolarea unei constructii existente. Expertiza trebuie sa cuprinda informatii cu privire la constructie dar si ce masuri trebuie sa iei astfel incat demolarea sa nu afecteze constructiile din jur.

  1. Expertiza tehnica constuctii de extindere

Este necesara atunci cand beneficiarul doreste extinderea constructiei existente. In plus in expertiza in sine trebuie sa existe informatii cu privire la starea constructiei existente dar si cu privire la masurile necesare pentru a se putea face extinderea in deplina siguranta.

  1. Expertiza tehnica etajare

Expertiza tehnica de etajere se face atunci cand beneficiarul doreste sa adauge etaje la constructia deja existenta. Expertiza va trebui sa cuprinda informatii cu privire la starea constructiei existente dar si la masurile necesare pentru ca etajarea sa se faca in conditii de siguranta.

  1. Expertiza tehnica pentru consolidare

Expertiza tehnica pentru consolidare se face in momentul in care ai dubii in privinta gradului de asigurare la seism a imobilului deja construit. In aceasta expertiza tehnica se vor gasi informatii cu privire la cladirea existenta, incadrarea in clasa de risc seismic dar si ce masuri se recomanda pentru a fi luate.

  1. Expertiza tehnica pentru constatare a starii constructiei

Aceasta expertiza tehnica se face atunci cand beneficiarul doreste sa cunoasca starea imobilului. Mai trebuie sa stii ca expertiza tehnica pentru constatare a starii constructiei  are loc atunci cand beneficiarul doreste sa cunoasca starea imobilului. In aceasta expertiza tehnica vei primi informatii cu privire la cladirea existent si ca incadrarea acesteia in clasa de risc seismic. In plus se vor mai specifica si ce masuri se recomanda a fi luate.

Pretul expertiza tehnica constructii

Pretul pentru expertiza tehnic constructii difera si daca te-am facut curios atunci trebuie sa citesti cele ce urmeaza:

Expertiza simpla evaluare impact modificari interioare apartament – 1200 lei

Expertiza tehnica evaluare seismic – incepand de la 3000 de lei

Expertiza tehnica demolare, extindere, etajare, alipire la calcan – 1 euro / mp dar nu mai putin de 1500 de lei in cazul in care constructia nu dispune de carte tehnica in care sa se regaseasca documentele de proiectare si de calitate care sa garanteze punerea in aplicare a proiectului tehnic.

Cat dureaza intocmirea unei expertize tehnice constructii

Durata de realizare a unei expertize tehnice depinde de cele mai multe ori de complexitatea ei. Expertiza tehnica se mai poate realiza si in regim de urgenta dar asta inseamna ca pretul s-ar putea majora.

In cazul expertizei unor modificari care au fost realizate in cadrul unui apartament durata acesteia poate fi de 24 de ore din momentul in care oferi toate informatiile.

Pentru expertiza situatiilor de alipire la calcan durata de realizare este de aproximativ 3 zile din momentul in care se obtin toate informatiile.

Expertizele de constatare a gradului de asigurare la seism au o durata de 3 zile din momentul in care se obtin toate informatiile.

Ce include documentatia pentru obtinerea expertizei tehnice de constructii

Expertul tehnic trebuie sa faca o vizita la locul pentru care s-a solicitat expertiza tehnica dupa care va trebui sa intocmeasca documentatia si pe care o va pune la dipozitia beneficiarului care se va ocupa de iregistrare la oficiul de cadastru. Va mai trebui sa primesti din partea evaluatorului fotografii, un memoriu de prezentare a situatiei existente interpretata din punct de vedere al specialistului dar si propuneri privind modificarile care pot fi efectuate si in ce masura pot fi proiectate si executate.

In cazul cladirilor mai noi de 15 ani  poti solicita oricand avizul proiectantului initial, asta daca arhiva acestuia a fost pastrata in bune conditii. Pentru cladirile mai vechi este foarte greu de obtinut avizul proiectantului initial si se apeleaza la expertizarea tehnica.

Orice interventie asupra unei cladiri deja existente trebuie sa se faca numai in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Consolidarea, evaluarea sesimica, reabilitarea termica, extinderea, demolarea sau construirea in apropiere se poate face doar dupa expertizarea tehnica a cladirii. Aceasta documentatie este realizata de un expert tehnic acreditat care trebuie sa colaboreze cu inginerul structurist si cu arhitectul noului proiect si trebuie sa fie depusa la oficiul de cadastru in raza caruia se gaseste terenul.

Expertiza tehnica la constructii este un document foarte important. Daca vrei sa aduci o modificare locuintei tale atunci ar trebui sa stii ce ai de facut astfel incat intregul proces sa se realizeze conform legii. Atat informatii cu privire la expertiza tehnica constructii cat si multe alte subiecte interesante despre constructii vei putea gasi pe BCTR.

Alte articole din domeniul constructiilor pe care nu ar trebui sa le ratezi:

Ce coduri CAEN intra la constructii

Cat este TVA -ul la constructii?