“Un doctor isi poate ingropa greselile, pe cand un arhitect nu poate decat sa isi sfatuieasca clientul sa planteze vita de vie peste ele.” Frank Lloyd Wright
Receptia lucrarilor de constructii este o actiune care trebuie sa aiba loc in mod obligatoriu si prin care se constata si se consemneaza in documente specifice realizarea lucrarilor de constructii la nivel de calitate care este proiectat anterior executiei si care este potrivit cu prevederile contractuale. Pe bursa constructiilor BCTR vei gasi toate informatiile pe care trebuie sa le stii daca vrei sa ai parte de o constructie sigura si calitativa.
Cine efectueaza receptia lucrarilor de constructii?
Receptia lucrarilor de constructii se efectueaza de investitor si in prezenta reprezentantului autoritatii publice care a emis autorizatia de construire, a proiectantului si a executantului. Investitorul are dreptul de a desemna si alti specialisti care s-ar putea afla in momentul receptiei.
Cartea tehnica a constructiei este constituita si din documentatia de executie a constructiei dar si toate documentele privitoare la realizarea acesteia. Cartea tehnica este un document foarte important care este predat proprietarului constructiei si in care proprietarul va trebui sa consemne orice modificare care este adusa constructiei pe parcursul exploatarii acesteia. Toate aceste informatii dar si multe altele le poti afla de pe bursa constructiilor – BCTR.
Receptia lucrarilor se efectueaza in doua etape
- Receptia la terminare lucrarilor
Receptia trebuie sa fie facuta imediat ce lucrarile au fost finalizate si concretizate prin Procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor.
- Receptia finala
Receptia finala are loc dupa expirarea perioadei de garantie care este de cele mai multe ori stabilita prin contractul cu executantul lucrarilor.
Legislatia actuala permite si receptia partiala a lucrarilor deoarece are ca scop inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara. Cu toate astea, aceasta receptie nu permite darea in folosinta a constructiilor.
Pasii pentru realizarea receptiei la terminarea lucrarilor
- Executantul lucrarilor trebuie sa comunica investitorului data la care lucrarile prevazute in contract se vor finaliza si trebuie sa ii solicite acestuia efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor
- Executarea lucrarilor in conformitate cu contractul de lucrari, cu documentatia de proiectare, cu reglementarile specifice dar si cu respectarea cerintelor fundamentale printre care putem enumera: rezistenta si stabilitatea, siguranta in exploatare, siguranta la foc, igiena, sanatatea oamenilor, izolatia termica si hidrofuga dar si protectia la zgomot.
- Terminarea tuturor lucrarilor din contractul de executie
- Documentele cartii tehnice a constructiei
- Devizul general actualizat cu valoarea finala a lucrarilor
- Adeverinta eliberata de ISC prin care se confirma achitarea taxei catre aceasta institutie
- Existenta certificatului de performanta energetica
- Proces verbal de receptie partiala atunci cand este cazul
- Referatele care sunt intocmite pe specialitati de catre proiectant si de catre dirigintele de santier cu privire la modul in care lucrarea a fost executata.
Receptia la terminarea lucrarilor
Prin acel act de receptie se certifica ca executantul si-a onorat sarcinile si obligatiile specificate in contract si care sunt in confortmitate cu documentatia de executie. Ca totul sa decurga cat mai perfect ai nevoie sa apelezi la cei mai bine pregatiti specialisti. Pe bursa constructiilor BCTR ii vei gasi pe acestia si ii vei putea contacta cu usurinta.
Receptia lucrarilor de constructie trebuie sa se faca la orice categorie, cum ar fi: consolidare, reparatii capital, modernizare si modificare. Aceasta este obligatorie si se efectueaza atat la lucrari noi cat si la cele de modificare sau de modernizare.
Cand si cum trebuie sa se faca receptia lucrarilor de constructii
In momentul in care executantul a anuntat data de finalizare a lucrarii de constructie, investitorul are termen de 30 de zile in care poate realiza receptia. Data stabilita este comunicata tuturor membrilor din comisie, adica executantului si proiectantului.
In conditiile in care constructia este finantata din fondurile publice din comisia de receptie trebuie sa faca parte in mod obligatoriu si reprezentanti ai inspectoratului de Stat in constructii. Proiectantul trebuie sa prezinte in fata comisiei opinia sa asupra proiectului initial si motivatiile asupra calitatii lucrarii finale.
La ora, data si locul fixat comisia trebuie sa se intalneasca pentru a putea realiza receptia. Investitorul mai are si are obligatia de a pune la dispozitia comisiei toata documentatia de executie care este necesara in cazul proiectului desfasurat. Tot prin contactarea unei companii inscrise pe bursa constructiilor BCTR vei putea afla mai multe detalii despre cum se face receptia lucrarilor.
Comisia va examina obligatoriu
- Respectarea prevederilor din autorizatia de construire si avizele si conditiile impuse de autoritatile competente
- Executarea lucrarile in conformitate cu prevederile contractului de lucrari ale documentatiei de proiectare, ale documentatiei de executie si ale reglementarilor specifice cu respectarea cerintelor fundamentale, conform legii
- Terminarea tuturor lucrarilor care sunt mentionate in contractul de lucrari incheiat intre investitor si executant in documentatia anexata la contract
- Documentele care au obligativitatea de a intra in componenta atat cartii tehnice a constructiei cat si a proiectului tehnic de executie. Acest proiect este la randul lui recomandat sa fie actualizat la data finalizarii lucrarilor, procesele – verbale de lucrari ascunse, dispozitiile de santier, procesele – verbale de control in faze determinante dar si orice alt document care este bineinteles aferent proiectarii si executiei lucrarilor.
- Existenta devizului general actualizat la terminarea lucrarilor dar si a tuturor documentelor care trebuie sa certifice valoarea calculata de autoritatea administratiei publice competente si care la randul ei a emis autorizatia de construire in vederea regularizarii taxei de autorizare
- Adeverinta eliberata de Inspectoratul de Stat in Constructii – I.S.C, aceasta se confirma prin platile efectuate, mai exact este necesar sa se verifice daca investitorul a virat catre Inspectoratul de Stat in Constructii – I.S.C sumele aferente cotelor care sunt mentionate in Legea nr. 50/ 1991.
- Existenta certificatului de performanta energetica
- Procesul- verbal de receptie partial, prevazut in cazul preluarii de catre investitor a unei parti din constructie, pe stadiul fizic de executie
- Referatele pe anumite specialitati care sunt intocmite de proiectant dar si de dirigintele de santier cu privire la modul in care lucrarea a fost conceputa
- Alte documente care pot fi necesare
Cel mai important este sa stii ca utilizarea constructiei a carei receptie la terminarea lucrarilor a fost respinsa este complet interzisa. Aceasta trebuie sa fie pusa in stare de conservare prin grija si pe cheltuiala investitorului.
Bursa constructiilor – BCTR te ajuta sa intri in legatura cu specialistii de care ai nevoie
Este destul de important sa ai parte de toate informatiile pe care o constructie le implica inainte de a demara intregul proces. Pe bursa constructiilor – BCTR poti avea parte de informatiile de care ai nevoie ca totul sa decurga asa cum legea prevede.
In domeniul constructiilor legile sunt foarte clare si daca nu ai acces la ele atunci cel mai bine este sa soliciti parerea unui specialist in masura sa iti ofere informatii corecte si actualizate. Pentru asta exista bursa constructiilor – BCTR.
Alte articole recomandate :